ChatGPT در واقع یک ابزار پردازش زبان طبیعی است که توسط OpenAI توسعه داده شده است. در واقع، میتوان آن را یک مدل هوش مصنوعی در نظر گرفت که از یک شبکه عصبی برای پردازش پرسشهای زبان طبیعی و ارائه پاسخ به آنها استفاده میکند. اما پایه و اساس ChatGPT چیست؟ این هوش مصنوعی، بر پایه معماری Generative Pre-trained Transformer (به طور اختصاری، GPT) بنا شده که اولین بار توسط OpenAI در سال ۲۰۱۸ معرفی شد.
در این مطلب، به پاسخ به این سوال که «ChatGPT چیست» و توضیح درمورد نحوه عملکرد، مزایا، کاربردهای بالقوه و محدودیتهای آن میپردازیم.
ChatGPT چیست؟
ChatGPT یک مدل هوش مصنوعی توسعه یافته توسط OpenAI است که برای برنامههای مکالمه محور هوش مصنوعی طراحی شده است. این ابزار، از یک شبکه عصبی برای تشخیص سوالات زبان طبیعی و ارائه پاسخ برای آنها استفاده میکند. چت جی پی تی، بر اساس معماری GPT توسعه داده شده. این معماری، نوعی شبکه عصبی ترانسفورماتور محسوب میشود که مقادیر عظیمی از دادههای متنی به آن آموزش داده شده. این آموزش، شامل یادگیری مجموعه بزرگی از دادههای متنی برای پیشبینی کلمه بعدی بر اساس کلمات قبلی میشود. به همین ترتیب، مدل یادگیری آن شکل گرفته و به تکامل میرسد.
این فرآیند، به مدل هوش مصنوعی اجازه میدهد تا الگوهای زبان را بیاموزد و پاسخهایی طبیعی شبیه انسان به پرسشهای زبان طبیعی بدهد. مجموعه بزرگی از دادههای مکالمه به ChatGPT آموزش داده شده که به آن اجازه میدهد تا پاسخهایی روانتر و طبیعیتر نسبت به سایر مدلهای هوش مصنوعی تولید کند. اما کاربرد ChatGPT چیست؟ برنامههای کاربردی هوش مصنوعی نظیر چت جی پی تی، میتوانند در طیف بسیار گستردهای از برنامهها برای مقاصد مختلف نظیر خدمات مشتری، دستیارهای مجازی، چت باتها و… مورد استفاده قرار بگیرند. در ادامه، بیشتر به این موضوع میپردازیم.
ChatGPT چگونه کار میکند؟
ChatGPT سوالات زبان طبیعی را پردازش کرده، و سپس بر اساس دادههایی که به آن آموزش داده شده، به آنها پاسخ میدهد. مجموعه بسیار بزرگی از دادههای متنی از قبیل مقالات خبری، کتابها و محتوای اینترنتی به این مدل هوش مصنوعی آموزش داده شده که برای یادگیری الگوهای زبان از آنها استفاده میکند.
زمانی که کاربران از چت جی پی تی سوال میپرسند، آن را تجزیه و تحلیل میکند و بر اساس دادههایی که به آن آموزش داده شده، به این سوال پاسخ میدهد. این پاسخ، بر اساس فرایندی به اسم Autoregression ایجاد میشود که به معنی پیشبینی کلمه بعدی در یک دنباله، بر اساس کلمات قبلی است. فرایند Autoregression شامل دو مرحله است:
رمزگذاری
سوال ورودی، ابتدا با استفاده از فرآیندی به نام توکنیزاسیون (Tokenization) به صورت دنبالهای از اعداد کدگذاری میشود. اما توکنیزاسیون در ChatGPT چیست؟ این فرایند، شامل شکستن سوالات ورودی به کلمات یا نشانههای جداگانه است. بعد از آن، یک مقدار عددی منحصر به فرد به هر نشانه اختصاص پیدا میکند. در نهایت، توالی کدگذاری شده، وارد مدل میشود.
رمزگشایی
در مرحلهی دوم، مدل با پیشبینی کلمه بعدی در یک دنباله بر اساس کلمات قبلی، یک پاسخ ارائه میدهد. این فرآیند تا زمانی که طول پاسخ به میزان مورد نظر برسد، تکرار میشود.
همانطور که اشاره کردیم، ChatGPT از معماری ترانسفورماتور استفاده میکند، که نوعی شبکه عصبی است که برای امور مرتبط با پردازش زبان طبیعی مناسب است. این معماری، به مدل اجازه میدهد که دنبالههای متنی طولانی را پردازش کند که میتواند برای کارهایی مانند ترجمه زبان و یا خلاصه سازی متن بسیار کاربردی باشد.
کاربردهای ChatGPT
طیف گستردهای از کاربردهای بالقوه در پردازش زبان طبیعی را میتوان برای چت جی پی تی متصور شد که برخی از امیدوار کنندهترین آنها شامل موارد زیر میشود:
مکالمه با هوش مصنوعی
یکی از کاربردهای مهم ChatGPT که جزو دلایل اصلی ایجاد آن نیز به شمار میرود، این است که میتواند برای ایجاد عوامل هوش مصنوعی مکالمه محور مورد استفاده قرار بگیرد. این باعث میشود که با زبان طبیعی، با کاربران تعامل برقرار کند. از این عوامل میتوان در برنامههای خدمات مشتری، دستیارهای مجازی و چت باتها استفاده کرد.
ترجمه
یکی دیگر از مصارفی که میتوان برای ChatGPT متصور شد، ترجمه متن از یک زبان به زبان دیگر است. این کاربرد، به ویژه برای مشاغلی که در سطوح بین المللی فعالیت میکنند و نیاز به برقراری ارتباط با مشتریان و شرکای خود به زبانهای مختلف دارند، مفید خواهد بود.
خلاصهسازی متن
با توجه به الگوهای یادگیری ChatGPT، میتواند برای خلاصهسازی مقالات یا اسناد طولانی هم کاربرد داشته باشد. تجربهی استفاده از چت جی پی تی نشان داده که خلاصهسازی متنهای طولانی، یکی از کارهایی است که تخصص بسیار بالایی در آن دارد و به قدری ماهرانه آن را انجام میدهد که کسب و کارهایی که باید حجم زیادی از اطلاعات را با سرعت و دقت بالا پردازش کنند، میتوانند از این کاربرد در بالاترین سطح و کیفیت ممکن بهرهمند شوند.
تحلیل احساسات و تمایلات
ChatGPT میتواند دادههای متنی را برای تشخیص احساسات و تمایلات نویسنده تجزیه و تحلیل کند. این ویژگی، میتواند برای کسب و کارهایی که قصد دارند احساسات یا علاقهمندیهای مشتریان خود را درک کنند، مفید باشد. همچنین، به کسب و کارها اجازه میدهد که نظر مشتریان را درمورد برند یا محصولات و خدمات آن در شبکههای اجتماعی دنبال کنند تا بدانند که برای جلب رضایت بیشتر، چه اقداماتی لازم است که انجام دهند.
تولید محتوا
ChatGPT میتواند بر اساس دادههای متنی موجود، محتوای جدید تولید کند. کسب و کارهایی نظیر سازمانهای خبری یا پلتفرمهای تجارت الکترونیک که نیاز به تولید سریع حجم زیادی از محتوا دارند، میتوانند از این کاربرد بهرهمند شوند.
دلیل بروز خطای Capacity در ChatGPT چیست؟
بسیاری از کاربرانی که اخیرا سعی در استفاده از چت جی پی تی داشتهاند، هنگام تلاش برای دسترسی به سایت با اخطار «ChatGPT Is at Capacity Right Now» مواجه شدهاند. در اکثر موارد این اخطار زمانی ظاهر میشود که سرورهای ChatGPT بیش از حد بارگیری میشود.
به دلیل هزینههای بالای اجرای ChatGPT، به نظر میرسد OpenAI در زمانهایی که ظرفیت سرورهای آن تکمیل باشد، دسترسی خود را محدود کرده است. ممکن است نیاز باشد تا حدود چند ساعت منتظر بمانید تا مجددا ظرفیت باز شود اما در نهایت این مشکل برطرف خواهد شد.
نحوه استفاده از ChatGPT
استفاه از هوش مصنوعی ChatGPT نسبتا ساده است، تنها کاری که باید انجام دهید این است که متن خو را تایپ کرده و اطلاعات مورد نظرتان را دریافت کنید. با این وجود پیش از این که بتوانید از قابلیتهای این ابزار استفاده کنید نیاز به یک حساب کاربری در سایت OpenAI دارید. همچنین این امکان وجود دارد که در صورت تمایل با استفاده از یک حساب گوگل یا مایکروسافت به سادگی وارد شوید.
برای استفاده از ChatGPT طبق مراحل زیر عمل کنید:
- به سایت https://chat.openai.com/auth/login بروید. سپس بر روی دکمه Signup کلیک کرده و آدرس ایمیل خود را وارد کنید. همچنین می توانید از یک حساب گوگل یا یک حساب مایکروسافت برای ثبت نام استفاده کنید.
- در این مرحله ChatGPT یک ایمیل برای شما ارسال میکند. برای تایید ایمیل خود بر روی ایمیل ارسال شده کلیک کنید.
- پس از این که این مراحل را طی کردید مجددا به سایت https://chat.openai.com/ بروید و وارد حساب کاربری خود شوید.
- اکنون میتوانید به تب «New Chat» رفته و سوالات خود را با جزئیات در کادر متنی نوشته و پاسخ آن را دریافت کنید.
محدودیتهای ChatGPT
شاید زمانی که گفته میشود محدودیتهای ChatGPT چیست، مورد خاصی به خاطرتان نیاید. اما علیرغم همهی مزایا و کاربردهای احتمالی خود، یکسری محدودیت هم در آن وجود دارد که باید آنها را در نظر داشته باشید. در ادامه، برخی از قابل توجهترین محدودیتهای چت جی پی تی را نام میبریم.
سوگیری
مانند همهی مدلهای دیگر هوش مصنوعی، دادههایی که به ChatGPT آموزش داده شده نیز میتوانند مورد سوگیری قرار بگیرند. این محدودیت، میتواند باعث ایجاد انحراف در پاسخهایی شود که ارائه میدهد و این ممکن است به شدت برای برخی از برنامهها مضر و خطرناک باشد.
Overfitting
ChatGPT ممکن است در برخی از دادههای آموزشی خاص، دچار Overfit شود که میتواند منجر به عملکرد ضعیف در ارائه و طبقه بندی دادههای جدید شود؛ قبل از اینکه بیشتر توضیح دهیم، لازم است که یک توضیح کوتاه درمورد Overfit بدهیم که بدانید چیست. Overfit شدن در دنیای الگوریتمها، یعنی فقط دادههایی که در train set به الگوریتم آموزش داده شده، به خوبی پیشبینی میشوند و در صورتی که دادهها از train set متفاوت باشند و از آن فاصله بگیرند، الگوریتم overfit میشود و نمیتواند پاسخ صحیحی برای این دادههای جدید پیدا کند. در نهایت، دادهها به درستی طبقه بندی نخواهند شد. احتمال Overfit شدن را میتوان با تنظیم دقیق دادههای جدید در مدل، کاهش داد. اما انجام این کار، به منابع و تلاش زیادی نیاز دارد.
عدم درک مفهومی
با وجود این که ChatGPT میتواند بر اساس الگوهای زبان، به سوالات مختلف و پرشماری پاسخ دهد، اما درک عمیقی از مفهوم یا زمینهی سوال ورودی ندارد. این امر، میتواند به ارائه پاسخهای نامرتبط با هدف یا موقعیت کاربرد منجر شود.
نیازمند بودن به حجم بسیار زیادی از داده
ChatGPT به حجم زیادی از دادههای آموزشی نیاز دارد تا بتواند به عملکرد ایدهآل خود دست پیدا کرده و آن را حفظ کند. این میتواند برای کسب و کارها یا سازمانهایی که به حجم چندان زیادی از داده دسترسی ندارند، محدودیت ایجاد کند.
سوالات متداول
ChatGPT چیست؟
ChatGPT یک مدل هوش مصنوعی پیشرفته و گسترده است که توسط OpenAI توسعه یافته و از یادگیری ماشین برای درک و تولید زبان طبیعی استفاده میکند.
نحوه کار چت جی پی تی چگونه است؟
ChatGPT از تکنیکهای یادگیری عمیق به منظور تجزیه، تحلیل و تولید زبان طبیعی استفاده میکند. مجموعهی بسیار گسترده و بزرگی از دادههای متنی به آن آموزش داده شده که به آن اجازه میدهد الگوهای زبان را درک کند و پاسخهایی روان و طبیعی ایجاد کند.
کسب و کارها چگونه میتوانند از چت جی پی تی استفاده کنند؟
کسب و کارها به شیوههای مختلفی امکان استفاده از ChatGPT دارند. بهبود خدمات مشتری با استفاده از چت باتها یا دستیاران مجازی، ترجمه متن برای ارتباطات بین المللی، خلاصه کردن اسناد طولانی برای پردازش اطلاعات به شکل کارآمد، تجزیه و تحلیل تمایلات و احساسات مشتریان برای ارائه محصولات یا خدمات مورد نیاز آنها و تولید محتوای جدید برای سازمانهای خبری یا پلتفرمهای تجارت الکترونیک، برخی از روشهای استفاده از ChatGPT برای کسب و کارها هستند.
آیا استفاده از ChatGPT برای عموم رایگان است؟
بله، OpenAI یک نسخهی آموزش دیده از ChatGPT را برای استفاده عمومی در دسترس قرار داده است. با این حال، کسب و کارها و سازمانها میتوانند دادههای مورد نظر خود را به نسخههای ChatGPT مختص به خود آموزش دهند تا در زمینهی فعالیت آنها آموزش ببیند و تخصصیتر و کاربردیتر شود.
تفاوت ChatGPT با سایر مدلهای هوش مصنوعی چیست؟
به ChatGPT مجموعه بزرگتر و گستردهتری از دادههای متنی در مقایسه با سایر مدلهای هوش مصنوعی آموزش داده شده که به آن اجازه میدهد پاسخهای روانتر و طبیعیتری ارائه دهد. همچنین، از تکنیکهای مختلف یادگیری عمیق استفاده میکند که به آن امکان میدهد الگوهای زبان را به شکل موثرتری از مدلهای دیگر درک کند.
جمع بندی
ChatGPT یک مدل هوش مصنوعی قدرتمند است که کاربردهای بالقوه زیادی در پردازش زبان طبیعی دارد. مقادیر بسیار گستردهای از دادههای متنی به آن آموزش داده شده که آن را قادر میسازد پاسخهای بسیار روانتر و طبیعیتری از سایر مدلهای هوش مصنوعی ارائه دهد.
در پی آن، چت جی پی تی کاربردهای بسیار زیادی پیدا کرده است که از این قبیل، میتوان به مکالمه با هوش مصنوعی، ترجمه، خلاصهسازی متن، تجزیه و تحلیل تمایلات کاربران، تولید محتوا و بسیاری از موارد دیگری از این دست اشاره کرد.
اگرچه محدودیتهایی نظیر سوگیری یا Overfitting هم در آن وجود دارد، اما کفه ترازو کاملا به سمت مزایای آن سنگینی میکند. مزایایی که آن را به ابزاری ارزشمند برای مشاغل و سازمانهایی تبدیل میکند که به دنبال بهبود قابلیتهای پردازش زبان طبیعی در کسب و کار خود هستند.