تمامی برنامههای کامپیوتری برای ادامه فعالیت به محلی برای ذخیره سازی دادهها و اطلاعات خود نیاز دارند. این فضاها همان دیتابیسها یا پایگاههای داده هستند و بخش مهمی از هر برنامه میباشند. Oracle یک نوع دیتابیس است که با توجه به فضای مورد بحث ممکن است تعریفهای متفاوتی داشته باشد، مثلا در فضای بلاک چین و مدیریت دادههای ابری اوراکل یک منبع داده است. این منبع داده، ارتباط بین قراردادهای هوشمند و منابع خارجی را فراهم میکند و به تایید و بررسی صحت دادهها میپردازد. در این مطلب قصد داریم به مواردی از این قبیل که اصلا Oracle چیست، چه نقشی در بلاکچین دارد و مهمترین ویژگیهای Oracle چیست پاسخ دهیم و موارد مربوط به آن را همراه شما بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
Oracle چیست؟
قراردادهای هوشمند بلاک چین فقط میتوانند به دادههای درون شبکه دیجیتال دسترسی داشته باشند، در این جا اوراکل به عنوان یک ابزار برقرای ارتباط یا خدمات واسطهای، دادههای خارج از این فضا (رویدادهای دنیای واقعی) را به مقادیر دیجیتال ترجمه و تفسیر کرده و به درون شبکه بلاک چین مخابره میکند. اوراکل همچنین میتواند دقیق بودن دادهها را نیز تایید کند. به طور کلی در جواب این سوال که «Oracle چیست» میتوان گفت:
« Oracleها سرویسهای شخص ثالث یا پلهای ارتباطی هستند که توانایی ارسال دادههای خارج از فضای بلاکچین به قراردادهای هوشمند را دارند و میتوانند دامنه فعالیت قراردادهای هوشمند را گسترش دهند.»
قراردادهای هوشمند دادههای دریافتی از اوراکل را بررسی و ارزیابی کرده و سپس با توجه به دادههای دریافت شده آنها را مطابق با بندهای قرارداد اجرا میکنند. فراموش نکنید که نحوه عملکرد اوراکل، به آنچه برای آن طراحی شده، بستگی دارد. برای درک بهتر توضیحات، دو مثال میزنیم:
مثال اول: فرض کنید دو شخص A و B روی برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شرطبندی کردهاند. شخص A نامزد جمهوریخواه را پیروز میداند و شخص B معتقد است دموکراتها برنده خواهند بود. آنها ابتدا در مورد شرایط شرطبندی توافق کرده و سپس پول خود را در یک قرارداد هوشمند قفل میکنند، تا پس از دیدن نتایج انتخابات، مبلغ کلی به فرد برنده داده شود. در این موقعیت اسمارت کانترکت (قرارداد هوشمند) با داده خارجی تعاملی ندارد و وابسته به اوراکل است. پس از پایان انتخابات اوراکل از یک API قابل اعتماد درباره برنده انتخابات سوال کرده و نتیجه را به قرارداد هوشمند ارسال میکند، و بعد قرارداد با توجه به نتیجه حاصل شده مبلغ را به برنده تحویل میدهد.
مثال دوم: فرض کنید یک برنامه دیفای (سیستم مالی غیرمتمرکز) میخواهد با دریافت دادههای آب و هوایی از منابع مشخص و بر اساس شرایط اقلیمی، بهترین نرخ بیمه را برای کاربران مشخص کند. در اینجا بدون وجود اوراکل، بلاک چین و قراردادهای هوشمند فقط به دادههای داخل شبکه دسترسی دارند و امکان دسترسی به دادههای خارج از زنجیره (شبکه بلاکچین) وجود ندارد. اطلاعات ارسالی اوراکلها ممکن است در قالبهای فرمی مختلفی مانند پایان موفقیت آمیز یک پرداخت، دادههای مربوط به قیمت یا دمای اندازهگیری شده توسط یک سنسور، نمایش داده شوند.
تاریخچه Oracle
حال که متوجه شدیم Oracle چیست، بد نیست به نحوه شکلگیری این پایگاه داده و شرکت عرضه کننده آن بپردازیم. مهندسی به نام لری الیسون در سال 1970 تحت تاثیر مقالهای به نام «الگوهای رابطهای مدیریت دادهها در بانکهای اطلاعاتی» قرار گرفت و سپس مشاهده الگوهای تولیدی شرکت IBM برای تولید سیستمی با نام IBM System R نیز او را مشتاقتر کرد تا محصولاتی مشابه این سیستم تولید کند.
البته شرکت IBM کدهای آن سیستم را در اختیار کسی قرار نمیداد، به همین علت آلیسون تصمیم گرفت به کمک سه نفر دیگر برنامه پایگاه دادهی خود یعنی Oracle را توسعه دهد، بدین ترتیب پایگاه داده Oracle توسط کمپانی چند ملیتی اوراکل (ORACLE) به وجود آمد.
این شرکت در سال 1977 با نام اولیه (Software Development Laboratories (SDL توسط سه مهندس به نامهای لری الیسون (Larry Ellison)، باب ماینر (Bob Miner) و اد اوتس (Ed Oates) تاسیس شد و هدف از تاسیس آن تولید نرمافزار قابل حمل سازگار با کوئریهای IBM (یعنی SQL) و بازار مینی کامپیوترها بود. در سال 1978 شرکت SDL نام خود را به (Relational Software Inc (RSI تغییر داد. در این زمان شرکت اوراکل توانسته بود پایگاه دادههای رابطهای خود را به برخی از سازمانهای دولتی بفروشد.
در سال 1979 محصولات این شرکت یعنی پایگاههای داده و دیتابیس Oracle برای عموم عرضه شدند و با وجود انعطافپذیری کم در سلسله مراتب خود، باز هم به خوبی توانستند توجه مشتریان را جلب کنند. در آن زمان به علت افزایش استفاده از مینی کامپیوترها شرکت RSI شروع به رشد کرد و بعدها نسخه دوم اوراکل که یک پیادهسازی از زبان SQL با ساختاری غیر برنامه نویسی بود، عرضه شد و کاربران را بیش از پیش تحت تاثیر قرار داد.
با گذشت زمان و افزایش محبوبیت استفاده از تجهیزات دیجیتالی و سیستم عامل لینوکس، دیتابیس Oracle رشد چشمگیری کرد و در سال ۱۹۸۲ با هدف نزدیکی بیشتر به پایگاه داده Oracle نام آن به Oracle Systems Corporation تغییر یافت.
نقش اوراکل در بلاکچین چیست؟
پیشتر در جواب به سوال Oracle چیست، گفتیم اوراکل همانند یک پل، دنیای خارج را به شبکه داخلی بلاکچین متصل میکند.
بلاک چین یا قرارداد هوشمند، شبکههای بستهای هستند که به دادههای دنیای بیرون دسترسی ندارند و از آنجا که این شبکهها باید اطلاعات را از دنیای خارج دریافت کنند به اوراکل نیاز دارند.
نقش پایگاه داده Oracle در بلاکچین بسیار مهم و حیاتی است و در صورت نبود آن، به علت اینکه بلاک چین فقط به دادههای درون شبکه خود دسترسی دارد، دامنه فعالیت قراردادهای هوشمند به طور قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
آماده کردن دادههای ورودی اصلیترین و مهمترین نقش اوراکل در بلاکچین محسوب میشود. همچنین اوراکلها امکان تولید قراردادهای هوشمند (مجموعه از کدهای قابل اجرا بدون نیاز به نیروی انسانی) را نیز دارند.
مهمترین ویژگی دیتابیس Oracle چیست؟
اکنون به سراغ مبحث مهم ویژگیهای پایگاه داده اوراکل میرویم. ویژگیهای دیتابیس Oracle چیست؟ اصلیترین ویژگیهای Oracle به دو بخش تقسیم میشوند. بخش اول ویژگیهای کلی این دیتابیس را در بر گرفته و بخش دوم راجع به ویژگیهای انحصاری آن هستند.
ویژگیهای کلی دیتابیس Oracle:
1- کراس- پلتفرم (cross-platform) بودن: پایگاه داده Oracle بر روی پلتفرمهای مختلف از جمله سختافزارها و سیستمعاملهای مختلف (یونیکس، ویندوز و لینوکس) قابل اجرا است.
2- امکان برقراری ارتباط بین اپلیکیشنهای مختلف از پلتفرمهای مختلف: برای مثال دیتابیس Oracle میتواند بین یک اپلیکیشن اجرا شده روی ویندوز و پایگاه داده اوراکل موجود روی لینوکس ارتباط برقرار کند.
3- استقبال از تکنولوژیهای جدید: دیتابیس اوراکل جزو اولین کمپانیهایی بود که از سیستمعامل لینوکس در آغاز فعالیت آن پشتیبانی کرد. این رویه همچنان ادامه دارد و اوراکل همیشه از تکنولوژیهای جدید استقبال میکند.
4- سازگاری با ACID: سازگاری پایگاه داده Oracle با ACID باعث میشود استفاده از اطلاعات به صورت یکپارچه و درصد اطمینان بالا ممکن شود.
ویژگیهای انحصاری یا ویژگیهای ساختاری دیتابیس Oracle:
1- ساختار منطقی داده: این ویژگی به اوراکل اجازه میدهد بدون دانستن مکان فیزیکی دادهها با دیتابیس ارتباط برقرار کند.
2- پارتیشن بندی: به کمک ویژگی پارتیشن بندی میتوان جدولهای بزرگ در پایگاه داده رابطهای را به بخشهای کوچکتر تقسیم کرد و هر قسمت را در قسمتی از فضای فیزیکی یا هارد ذخیره نمود.
3- کش مموری عالی: کش مموری اوراکل باعث میشود با بزرگتر شدن پایگاه داده، سرعت عمل آن بدون هیچ مشکلی کار کند.
4- دیکشنری داده: این ویژگی نوعی جدول داخلی است که کار اداره دیتابیس را راحتتر میکند.
5- بکاپ – ریکاوری: یکی از ویژگیهای اصلی برای هر پایگاه داده، برخورداری از ویژگی بکاپ و ریکاوری است. با استفاده از این ویژگیها کاربر میتواند از تمام اطلاعات و دادهها موجود در اوراکل انواع بکآپها را بگیرد و در صورت بروز مشکل نیز آنها را ریکاوری کند. برای بکآپ گیری و ریکاوری از اطلاعات اوراکل باید از اپلیکیشن RMAN استفاده شود.
6- قابلیت دستهبندی: قابلیت دستهبندی اوراکل با استفاده از اپلیکیشنی با نام RAC قابل اجرا میباشد. RAC از درستی عملکرد کل سیستم حتی در زمان بروز مشکل در یک یا چند سرور نیز اطمینان حاصل میکند.
مزایای پایگاه داده اوراکل
طبق آمارهای مرکز آی تی آمریکا، 75 درصد شرکتهای بزرگ آمریکا و اروپا از دیتابیس Oracle استفاده میکنند. پس میتوان گفت اوراکل به عنوان قویترین و شکست ناپذیرترین بانک اطلاعاتی جهان شناخته میشود. اما مزایای پایگاه داده Oracle چیست و چرا این کمپانی موفق به کسب چنین محبوبیتی شده است؟
- وجود نسخههای رایگان و غیر رایگان این پایگاه داده
- خدمات پشتیبانی ۲۴ ساعته کمپانی اوراکل
- امکان نصب و استفاده از آن روی تمامی سیستمعاملها و پلتفرمهای مختلف
- قابلیت کنترل صحت اطلاعات به صورت اتوماتیک و جلوگیری از ورود اطلاعات غیر معتبر
- دارای ضریب ایمنی بسیار بالا، عدم وجود خرابی، بهم ریختگی و از بین رفتن اطلاعات
- ضریب امنیتی بالای سیستم و جلوگیری از دسترسی غیر مجاز کاربر به اطلاعات با داشتن 14 لایه امنیتی( پایگاههای داده دیگر فقط یک لایه امنیتی دارند)
- سرعت بالا و دسترسی سریع به اطلاعات در حجم انبوه
- توانایی نگهداری حجم انبوه و بالای اطلاعات
- سرویس دهی همزمان به تعداد زیادی کاربر (بدون کاهش زمان پاسخگویی سیستم)
- دارای قابلیت کنترل همزمانی در سیستم شبکه
- دارای قابلیت عملیات پشتیبانگیری از اطلاعات به صورت اتوماتیک
- قابلیت آرشیو Online اطلاعات
- امکان بازیابی سریع و راحت اطلاعات با استفاده از ابزار Recovery Manager
- امکان کنترل و مدیریت بانک اطلاعاتی به طور ساده با استفاده از ابزار EnterPrise Manager
- امکان مدیریت و کنترل سیستم به صورت Remote Access (متصل شدن کاربران از محلهای دیگر تنها با یک خط تلفن و کنترل و مدیریت بانک اطلاعاتی)
- مدیریت دیسک تحت عنوان ASM و جاسازی Data Fileها ،Control Fileها و Log Fileها روی گروه های تعریف شده
- قابلیت ایجاد Snapshot برای بازگشت به یک نقطه زمانی خاص
- راهاندازی دیتابیس پشتیبان
- دارای قابلیت راهاندازی و اتصال چندین پایگاه داده در نقاط مختلف جغرافیایی به یکدیگر
- سفارشی سازی در استفاده از منابع سرور مانند Disk، CPU و RAM
چرا از Oracle استفاده میکنیم؟
ویژگیهای خاص و مزایای بیشمار Oracle باعث شده تا این پایگاه داده امروزه به یکی از قدرتمندترین و پراستفادهترین پایگاههای داده جهان تبدیل شود. اوراکل میتواند دادههای خارج از محیط بلاک چین را برای قراردادهای هوشمند جمع آورد کرده و در اختیار آنها قرار دهد و حتی این دادهها را مجددا به منابع خارجی ارسال کند. بدون اوراکل بلاک چین تنها به دادههای درون خود شبکه دسترسی دارد و همین امر باعث کاهش دامنه فعالیت قراردادهای هوشمند میشود. اوراکل میتوانند در مدیریت Data Warehouse (سیستم هایی برای نگهداری اطلاعات بسیار بزرگ) و کنترل پایگاه دادههای On-Cloud مورد استفاده قرار بگیرند و با استفاده از قابلیت OLTP به کنترل برنامههایی که پایه تراکنشی دارند بپردازند (مانند سیستمهای پرداخت مالی).
اوراکل مجموعهای یکپارچه از ابزارهای توسعه است و این ویژگی را میتوان بزرگترین نقطه قوت این پایگاه داده دانست. این قابلیت به اوراکل اجازه میدهد که از هر رویکرد توسعه و هر سیستم عاملی پشتیبانی کند. در Oracle مجموعهای از ابزارها طراحی شدهاند تا توسعه برنامهها را کارآمدتر کنند.
آموزش Oracle
امروزه با پیشرفت تکنولوژی مشتاقان زیادی به دنبال یادگیری مباحث مربوط به این حوزه هستند. آموزشهای مربوط به بانک اطلاعاتی و چالش های مدیریتی دیتابیس را میتوان یکی از موارد مربوط به حوزه تکنولوژی دانست که علاقهمندان خاص خود را دارند. میتوان گفت این که کاربران از میان تمام دیتابیسهای شناخته شده در دنیا، به طور ویژه به یادگیری اوراکل بپردازند ارزش زیادی دارد.
این پایگاه داده به عنوان قدرتمندترین نرم افزار برای مدیریت اطلاعات با حجم بسیار بالا معرفی شده است و یادگیری آموزشهای مربوط به آن، این امکان را برای افراد مختلف فراهم میکند تا جایگاه شغلی مناسبی را کسب نمایند. پیش نیاز آموزش اوراکل آشنایی با بانک اطلاعاتی SQL و زبان برنامه نویسی PL/SQL است.
جمع بندی
در این مقاله به سوالاتی که شاید در رابطه با اوراکل داشتهاید مانند «Oracle چیست»، «ویژگی دیتابیس Oracle چیست»، «مزایای پایگاه داده Oracle چیست» پاسخ دادیم و درباره تاریخچه این پایگاه داده نیز صحبت کردیم.
همانطور که بارها اشاره شد، اوراکل به عنوان قدرتمندترین پایگاه داده جهان شناخته شده است و امروزه شرکتهای مختلفی از آن استفاده میکنند، به همین علت یادگیری آموزشهای لازم درباره اوراکل برای مهندسان نرمافزار و سختافزار باعث دستیابی آنها به جایگاههای شغلی مناسب میشود.
در پایان از شما دعوت میکنیم سری به سایت مبین هاست (mobinhost) بزنید و از خدمات مختلف این سایت مانند خدمات هاستینگ، سرور مجازی و اختصاصی، دیتاسنتر، هاست و دامنه، گواهینامههای امنیتی SSL و سایر خدمات تحت وب استفاده کنید. مبین هاست از ابتدای فعالیت تا به امروز تلاش کرده است بهترین سرویس را در سطح بینالمللی به مشتریان خود ارائه دهد و از این طریق رضایت مشتریان را فراهم نماید.