برای اینکه به خوبی بدانید معنی پادکست چیست باید توضیح دهیم که به مجموعهای از فایلهای صوتی که برای دانلود یا گوش دادن به صورت آنلاین در نظر گرفته شدهاند، پادکست گفته میشود. در این مجموعه، هر یک از فایلهای ضبط شدهی صوتی، به عنوان یک قسمت از پادکست در نظر گرفته میشوند. اما موضوع پادکست چیست؟ پادکستها معمولا توسط یک یا چند نفر ضبط میشوند. این افراد، ممکن است مکالمهای با یک موضوع خاص را دنبال کنند، یک داستان یا خاطره تعریف کنند و یا درمورد اخبار و مسائل روز در هر زمینهای اعم از ورزشی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و… تبادل نظر کنند. به سازندهی این فایل صوتی هم پادکستر گفته میشود.
پادکست چیست؟
اکنون شاید بد نباشد به این موضوع بپردازیم که معنی پادکست در زبان عامیانه چیست؟ پادکست حاوی تمامی برنامهها، مکالمات و موضوعات مورد علاقهی شماست (موضوعاتی که شاید حتی خودتان هم نمیدانستید به آنها علاقه دارید) که در یک پلتفرمِ بهخصوص در دسترس شما قرار داده شدهاند.
شما میتوانید هر زمانی که فرصت داشتید، به پادکست مورد علاقه خود گوش دهید. تفاوتی ندارد که سر کار، در منزل، در حال ورزش کردن یا در خودروی خود باشید. در هر حالتی میتوانید پادکست مورد علاقه خود را پخش کنید و از موضوعی که به آن علاقه دارید، لذت ببرید. تقریبا درمورد هر موضوعی که فکر کنید، پادکست وجود دارد. فقط کافیست آنچه را که میخواهید گوش دهید جستوجو کنید. خود کلمهی پادکست، از ترکیب iPod و Broadcast به وجود آمده. هدف از تولید آن هم عمدتا این بوده تا افراد عادی، یک راه مستقل برای رساندن پیام خود به گوش دیگران داشته باشند تا بتوانند تعدادی از افراد با علایق مشترک را دور هم جمع کنند. در پادکستها، معمولا هیچ چیز از پیش تعیین شدهای وجود ندارد. یعنی هماهنگی خاصی درمورد طول، قالب، سبک و سایر موارد انجام نمیشود.
مهمترین ویژگیهای پادکست
شناخت معنی به تنهایی باعث استقبال کاربران از یک پادکست نمیشود، بلکه باید بدانید ویژگیهای مورد نیاز برای یک پادکست خوب چیست. البته، به دلیل تفاوت سلیقهی افراد، تعریف هر کسی از پادکست خوب متفاوت است. اما یکسری از معیارهای کیفی، حتما باید در هر پادکستی وجود داشته باشد. این صنعت در سالهای اخیر رشد بسیار چشمگیری داشته و هم تولید کنندهها و هم شنوندههای بسیار زیادی به پادکست روی آوردهاند. به همین دلیل، بازیگران جدیدی که قصد ملحق شدن به این جمع را دارند، باید به خوبی خودشان را متمایز کنند. تولید یک پادکست نیاز به برنامه ریزی، مهارت و تجربهی زیادی دارد. در ادامه، مهمترین ویژگیهای پادکست که میتوانند به موفقیت شما در این مسیر کمک کنند را مرور خواهیم کرد.
ایده منحصر به فرد
مهمترین اصل موفقیت یک پادکست، ایده آن است. زیرا باعث تمایز آن میشود. یک پادکست خوب، باید چیزی ارائه کند که در بقیه پادکستها وجود ندارد. بسیاری از پادکستها، با یک ایده متفاوت شروع به کار کردند و آن را تا جایی ادامه دادند که باعث متمایز شدن آنها شد. نیازی نیست در زمینههای متعددی فعالیت داشته باشید تا همه را راضی کنید. بلکه فقط باید مخاطبان و افرادی که شما را دنبال میکنند، راضی نگه دارید. اگر به اکثر برنامههای پرطرفدار توجه کنید، میبینید فقط در یک زمینه خاص فعالیت میکنند و در همان زمینه به مهارت رسیدهاند. این کار مستلزم کسب شناخت کافی از مخاطبانتان است. باید بدانید آنها به چه موضوعاتی علاقه دارند و با تحقیق و جمع آوری اطلاعات، آنچه که مخاطبان دوست دارند بشنوند را در اختیارشان قرار دهید. در این صورت، مشارکت مخاطبان را هم افزایش خواهید داد.
رعایت ساختار مناسب
کنار هم قرار دادن یک برنامهی منسجم و منظم میتواند مرز میان یک پادکست جذاب با یک پادکست خسته کننده را مشخص کند. بنابراین، در پاسخ به این سوال که معنی یک پادکست خوب چیست؟ میتوان گفت برنامهای که یک ساختار ثابت در سراسر زمان خود داشته باشد. رعایت ساختار مناسب، باعث تعامل کاربران هم خواهد شد. تهیه یک فهرست از موضوعات اصلی و نکات کلیدی، میتواند ساختار پادکست را مشخص کند. بدین ترتیب، اگر از بحث منحرف شوید یا رشته کلام از دستتان خارج شود، میدانید که چطور باید به موضوع خود برگردید.
تعامل با شنونده
شما باید از فرصتی که در اختیار دارید استفاده کنید تا با شنوندگان خود تعامل برقرار کنید. تعامل، کلید موفقیت یک پادکست خوب است. اما معنی تعامل در پاکست چیست و چطور باید با شنونده تعامل برقرار کرد؟ اکثر تولید کنندگان پادکست حضور پررنگ و فعال در شبکههای اجتماعی دارند. میتوانید یکی از موضوعات یا نکاتی که در آخرین قسمت از برنامه خود گفتهاید را به بحث بگذارید. یا از شنوندگان بخواهید مهمترین نکاتی که در این قسمت نظرشان را جلب کرد، کامنت کنند. انجام چنین کارهایی به کمی خلاقیت هم نیاز دارد. اما نتیجهای فوق العاده در پی دارد که میتواند باعث شود گروهی از طرفداران و مخاطبان خاص خودتان را به دست بیاورید.
ارائه به شکل داستانی
وقتی میخواهیم بررسی کنیم که معنی یک پادکست خوب چیست میبینیم اغلب آنها شکل داستانی جذابی دارند. یعنی گوش دادن به آنها لذت بخش است. شیوهی بیان داستان، باعث جذابیت آن میشود و نظر شنونده را کاملا جلب میکند. بنابراین، پادکسترها باید این مهارت که اولویت زیادی دارد را در خود تقویت کنند. این افراد، همیشه باید سعی کنند که هنگام ضبط، شوخیهای مناسب و طنز را هم چاشنی کار کنند و در عین حال به راههای جدیدی برای انجام این کار هم فکر کنند. در غیر اینصورت، موضوعات خشک و خسته کننده میشوند و هیچکس به پادکستی که حوصله سر بر باشد، گوش نمیدهد.
ارزش آفرینی
هدف پادکست شما چه آموزش، اطلاع رسانی، سرگرمی یا هر چیز دیگری باشد، در هر صورت باید ارزش آفرینی کند. دوست دارید شنوندگان چه چیزی از پادکست شما به دست بیاورند؟ دوست دارید در آینده برای به دست آوردن چه چیزی مجددا به سراغ برنامه شما بیایند؟ هر چه بهتر بتوانید نیاز مخاطبان خود را برطرف کنید، احتمال جلب توجه آنها بیشتر است. شما به عنوان تولید کنندهی پادکست باید در عین حالی که مخاطبان خود را سرگرم میکنید، اطلاعات مفید هم به آنها برسانید. اگر فقط اطلاع رسانی کنید و توجهی به جنبهی سرگرمی نداشته باشید، به سختی میتوانید شنوندههای خود را افزایش دهید. اگر هم زمان پادکست را فقط به شوخی و خنده بگذرانید، برنامهی شما فاقد ارزش آفرینی خواهد بود و وقت شنوندگان هدر خواهد رفت.
چطور پادکست گوش بدهیم؟
در صورتی که به اینترنت دسترسی دارید، گوش دادن به پادکست بسیار راحت است. فقط باید یک برنامه یا پلتفرم مناسب پیدا کنید و سپس به هزاران پادکستی که به طور روزمره تولید میشوند، گوش دهید. محبوبترین پلتفرمهایی که برای این کار وجود دارد، iTunes و Spotify هستند. در یوتیوب، آمازون و گوگل هم بخشهای خاصی برای شنیدن پادکست در نظر گرفته شده است. همچنین، برنامههای بسیار زیادی هم برای گوش دادن به پادکست وجود دارد که در همهی پلتفرمها قابل استفاده هستند. اما با توجه به اینکه اکثر افراد در گوشی یا تبلت خود پادکست گوش میدهند، در ادامه برخی از بهترین برنامههای پادکست که برای iOS و Android وجود دارد را معرفی میکنیم.
iOS
Android
روش کسب درآمد از پادکست چیست؟
بسیاری از افراد پس از اینکه متوجه میشوند معنی پادکست چیست به روشهای درآمدزایی از طریق آن فکر میکنند. خوشبختانه، راههای مختلفی برای درآمدزایی از طریق پادکست وجود دارد. برخی از این راهها، زمانی که تازه شروع به ساخت پادکست کردهاید مناسب هستند و برخی دیگر، زمانی که مخاطبان زیادی جمع کردید، نتیجه میدهند. در هر صورت، در هر مرحلهای قرار داشته باشید، حداقل یک راه برای کسب درآمد از پادکست پیدا خواهید کرد.
بازاریابی پورسانتی
معمولا وقتی مشتریانی که شما به یک شرکت معرفی کردهاید کالا یا خدمات آن را خریداری کنند، شما درآمد به دست میآورید. در واقع، با جمع کردن مشتری پورسانت دریافت خواهید کرد. وقتی محصولی را معرفی میکنید که خودتان از آن استفاده میکنید یا با آن آشنا هستید، میتوانید از این روش درآمدزایی کنید. در صورتی که مخاطبانتان هنوز به حدی رشد نکرده که بتوانید تبلیغات پربازدید انجام دهید، میتوانید با معرفی محصولات، پورسانت دریافت کنید.
جذب اسپانسر و تبلیغات
زمانی که به راههای کسب درآمد از پادکست فکر میکنید، یکی از اولین روشهایی که به ذهن هر کسی میرسد، جذب اسپانسر و تبلیغات است. برای جذب اسپانسر، بهتر است حداقل ۵ تا ۱۰ هزار شنونده در ماه داشته باشید. اما در صورتی که تعداد شنوندگانتان هنوز به این مقدار نرسیده، برقراری ارتباط مستقیم با شرکتهایی که زمینه فعالیت مشترکی با شما دارند، راهکار بسیار خوبی است. به عنوان مثال، اگر در زمینه فناوری فعالیت میکنید، میتوانید با شرکتهای فعال در این حوزه همکاری کنید و آنها را به عنوان اسپانسر معرفی نمایید.
برگزاری دوره آموزشی
این روش، بیشتر برای تولید کنندگانی که مخاطبین زیادی دارند مناسب است. بسیاری از پادکسترهای شناخته شده که کاملا میدانند پادکست چیست و به درک مناسبی از معنی آن رسیدهاند، با برگزاری دورههای آموزشی، نحوهی تولید محتوایی که خودشان در آن تخصص پیدا کردهاند را آموزش میدهند. دورههای آموزشی یک راه عالی برای آموزش موضوعات مختلف به روشی آسان است که در آن افراد میتوانند پس از تکمیل آن به نتیجه مطلوب دست پیدا کنند.
ارائه خدمات
میتوانید خدماتی که با محتوای پادکست شما مرتبط هستند، ارائه دهید. به عنوان مثال، اگر در زمینه تجزیه و تحلیل تبلیغات آنلاین تولید محتوا میکنید، میتوانید خدماتی نظیر Google AdWords ارائه دهید یا یا نحوهی مدیریت Facebook Ads را آموزش دهید.
حمایت مالی مستقیم
میتوانید از مخاطبین خود درخواست کنید که از شما و محتوایتان حمایت مالی کنند. درآمدزایی از طریق این روش، که به آن دونیت کردن هم گفته میشود، برای پادکستهایی که بیشتر روی موضوعات سرگرمی تمرکز دارند، مناسبتر است. یکی از محبوبترین پلتفرمها برای پذیرش حمایتهای مالی Patreon است. در این پلتفرم به راحتی میتوانید بسته به میزان حمایت مالی دریافتی، محتوای اضافی در اختیار حامیان خود قرار دهید.
راههای مختلفی برای درآمدزایی از پادکست وجود دارد. تولید محتوا در اسپاتیفای و یوتیوب هم جزو آنهاست. شما حتی میتوانید برخی از این روشها را با یکدیگر ترکیب و به طور همزمان استفاده کنید تا درآمد بیشتری کسب کنید. به غیر از موارد اشاره شده، سایر روشهای کسب درآمد از پادکست شامل سخنرانی، نوشتن کتاب، فروش محصولات فیزیکی از قبیل تیشرت، ماگ و… به مخاطبین، برگزاری رویداد و همینطور تولید محتوای اختصاصی برای حامیان میشوند.
سبکهای مختلف پادکست چیست؟
اولین قدم اجرایی پس از آگاهی از معنی پادکست چیست؟ در اولین قدم، پادکست شما باید دارای فرمت متناسب با موضوع و مخاطبان شما باشد. هشت سبک یا فرمت رایج برای پادکست وجود دارد که شامل موارد زیر میشوند:
- مصاحبه: در هر اپیزود یک یا چند مهمان شرکت میکنند که پادکستر با آنها مصاحبه میکند.
- گفت و گو محور: با شرکت حداقل دو نفر، گفت و گویی سرگرم کننده حول یک موضوع مشخص انجام میشود.
- مونولوگ: در هر یک از قسمتها، برگزار کنندهی پادکست به تنهایی درمورد موضوعی که معمولا در آن تخصص و مهارت دارد، صحبت میکند.
- داستان سرایی: یک یا چند میزبان، در هر یک از قسمتها یک داستان تعریف میکنند یا یک داستان را در چند قسمت بازگو میکنند.
- میزگرد: در هر قسمت گروهی از چند میزبان درمورد موضوعات مشخص گفت و گو یا با یکدیگر مکالمه میکنند. میزبانها میتوانند در همهی قسمتها ثابت باشند یا در هر قسمت گروهی از میزبانهای جدید شرکت کنند.
- نمایشی: هم میتواند به این شکل باشد که یک میزبان یک داستان را تعریف کند و هم به این شکل که گروهی از چند بازیگر نقشهای مختلفی بگیرند و نمایش را اجرا کنند.
- محتوای تغییر یافته: تکرار یک داستان که در مدیوم دیگری به صورت نمایشنامه، فیلم و یا صوت وجود دارد.
- ترکیب چند فرمت: یک یا چند مورد از فرمتهای اشاره شده برای تولید هر اپیزود مورد استفاده قرار میگیرند.
تفاوتهای پادکست و رادیو
پادکست، شامل یکسری از فایلهای صوتی میشود که روی موضوعات بهخصوصی تمرکز میکنند و به صورت اپیزودیک در اینترنت منتشر میشوند. اما رادیو، هنر اجرای برنامه برای عموم مردم است که از طریق امواج رادیو میتوانند به آنها گوش دهند. پادکستها محدودیت زمانی ندارند و هر زمانی که بخواهید، میتوانید آنها را دانلود کنید و گوش دهید. اما برنامههای رادیویی، معمولا زمان مشخصی دارند و اگر در این زمان موفق به گوش دادن به آنها نشوید، آن قسمت را از دست خواهید داد. پادکستها به واسطهی محتوای خود، معمولا مخاطبین هدف مشخص و بسیار دقیقی دارند. به طوری که ممکن است هر گروهی از افراد، به پادکست خاصی علاقه داشته باشند و پادکستهای دیگر را اصلا دنبال نکنند. اما برنامههای رادیویی در زمینههای مختلفی تولید میشوند، عمومیتر هستند و برای طیف گستردهتری از مخاطبین در نظر گرفته میشوند. تعداد بازدید یا دانلود پادکستها مشخص است. اما در رادیو، راهی برای آگاهی از تعداد دقیق شنوندگان وجود ندارد. بارها میتوانید به یک پادکست گوش کنید و ماهها یا حتی سالها بعد هم آن را تکرار کنید. اما برنامههای رادیویی فقط یک بار پخش میشوند و زمانی که به اتمام برسند، نمیتوانید آنها را تکرار کنید.
فواید گوش دادن به پادکست
دسترسی به پادکستها بسیار راحت است و به تنها چیزی که نیاز دارد، یک گوشی و اینترنت است. شما به راحتی میتوانید آنها را به صورت رایگان دانلود و در هر جایی مشغول به هر کاری که هستید، گوش دهید. چه در حال رانندگی باشید، چه در حال پیاده روی، ورزش یا خرید، همیشه میتوانید پادکست مورد علاقه خود را در گوشیتان پخش کنید. پادکستها، یک روش یادگیری و آموزش رایگان نیز به شمار میروند. همچنین، فقط برای سرگرمی هم میتوانید به آنها گوش دهید. پادکستها به شما اجازه میدهند که درمورد یک موضوع جدید یا حتی یک حرفه یا صنعت که تاکنون هیچ آشنایی با آن نداشتید هم اطلاعات کسب کنید. بنابراین، فرصتی برای خودسازی هستند. یکی دیگر از فواید گوش دادن به پادکست این است که به شما کمک میکنند شنوندهی بهتری باشید و به تصویرسازی ذهنی و قدرت تخیل شما هم کمک میکنند؛ مخصوصا اگر درمورد موضوعی باشند که به آن اشتیاق دارید. در نهایت، از آرامشبخش بودن آنها نباید غافل شویم. پادکستها باعث مشارکت و سرگرمی شما میشوند و گاها ممکن است الهام بخش هم باشند.
بهترین سرویس میزبانی پادکست چیست؟
پس از آگاهی از معنی پادکست و کسب اطلاع دقیق از اینکه چیست باید یک سرویس میزبانی مناسب برای پادکست خود انتخاب کنید که یکی از مراحل ضروری و مهم شروع ساخت پادکست به شمار میرود. سرویس میزبانی پادکست به واسطهی برخورداری از ویژگیها و ابزارهای بهخصوصی که فقط برای پادکست و به منظور بهبود تجربهی کاربران در نظر گرفته شدهاند، با سرویسهای میزبانی وب معمولی متفاوت است. سرویس میزبانی پادکست قادر است ابزارهای خاصی برای ذخیره و ارائه فایلهای شما فراهم کند. انتخاب یک هاست غیرقابل اطمینان میتواند باعث به هدر رفتن زمان و هزینه شما شود. در ادامه یکسری از سرویسهای میزبانی پادکست قابل اطمینان را معرفی میکنیم:
تاریخچه پادکست
پادکست از دهه ۸۰ میلادی وجود داشته و در ابتدا به آن وبلاگ صوتی گفته میشد. برای اولین بار، بن همرزلی (Ben Hammersly) در سال ۲۰۰۴ از لفظ پادکست برای توصیف این دسته از محتواها استفاده کرد. در همان سال یکی از کارمندان سابق MTV به اسم آدام کری (Adam Curry) به همراه یک توسعه دهندهی نرم افزار به اسم دیو وینر (Dave Winer) برنامهای به اسم iPodder طراحی کردند که اکنون Juice نام دارد. برنامهای که به کاربران اجازه میدهد برنامههای ایستگاه رادیویی اینترنتی را روی آیپاد خود دانلود کنند. آدام کری تاکنون برگزار کننده و مهمان بسیاری از پادکستها بوده است و یکی از اولین پادکستهای او نیز Daily Source Code نام داشت که موضوع آن، عمدتا فناوری بود. در سال ۲۰۱۹ اسپاتیفای دو پلتفرم برجستهی میزبانی پادکست به اسم Gimlet Media و Anchor را خریداری کرد. این، شروع علاقهی این پلتفرم استریم به این مدیوم بود. در همان سال، ادیسون ریسرچ (Edison Research) گزارشی منتشر کرد که نشان میداد تنها در عرض ۱ ماه ۹۰ میلیون نفر در آمریکا به پادکستهای مختلف گوش دادهاند. تعداد شنوندگان پادکست از آن تاریخ تاکنون رشد بسیار زیادی داشته است.
سوالات متداول
برای پادکست گوش کردن باید به اینترنت متصل بود؟
لزوما خیر. شما هم میتوانید به صورت آنلاین به پادکست گوش دهید و هم میتوانید پادکست مورد نظرتان را روی گوشی یا تبلت خود دانلود و ذخیره کنید تا بعدا به صورت آفلاین به آن گوش دهید.
چطور پادکست مورد علاقه خودمان را پیدا کنیم؟
سریعترین و راحتترین راه پیدا کردن پادکست مورد علاقهتان جستوجو در گوگل یا سایر موتورهای جستوجو است.
چطور پادکست گوش دادن را به عادت تبدیل کنیم؟
آنچه که به آن علاقه دارید را جستوجو کنید و در هر فرصتی که توانستید، به آن گوش دهید. یکی از بزرگترین مزایای پادکست این است که در هر جایی و در هر مکانی میتوان به آنها گوش کرد. با این کار، فرصت آموزش و یادگیری را همیشه و در هر فرصتی برای خود فراهم خواهید کرد.