VDI چیست؟ زیرساخت دسکتاپ مجازی که بهاختصار با نماد VDI شناخته میشود یک فناوری مجازیسازی دسکتاپ است که در آن دسکتاپهای میزبانیشده برروی سرورهای متمرکز در یک دیتاسنتر اجرا شده و از طریق یک شبکه به دستگاههای کاربر نهایی تحویل داده میشود.
تکنولوژی VDI به کاربران اجازه میدهد تا با اتصال به اینترنت از هر مکان و در هر دستگاهی به دسکتاپ و برنامههای خود دسترسی داشته باشند. VDI معمولا برای کار از راه دور استفاده میشود، اما میتواند در سازمانهایی با فرهنگ کاری سنتی نیز برای ارائه یک محیط دسکتاپ متمرکز و قابل مدیریت بهکار رود.
در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که VDI چیست و چطور کار میکند. همچنین با کاربردها و مزایایی که توسط تکنولوژی VDI ارائه میشود بیشتر آشنا میشویم.
VDI چیست؟
زیرساخت دسکتاپ مجازی (VDI) یک فناوری است که به کاربران امکان دسترسی و استفاده از سیستم عامل دسکتاپ و برنامه ها را از هر دستگاه و هر کجای دنیا میدهد. این کار با ایجاد یک ایمیج دسکتاپ مجازی که روی یک سرور متمرکز اجرا می شود و سپس تحویل آن ایمیج به دستگاه کاربر از طریق شبکه انجام می شود.
با VDI، محیطهای دسکتاپ را میتوان برروی یک سرور متمرکز میزبانی و درصورت تقاضا برای کاربران نهایی مستقر کرد. یکی از محبوبترین محصولات دسکتاپ بهعنوان سرویس (DaaS) دسکتاپ مجازی Azure مایکروسافت است که ویژگیهایی مانند Windows 10 VDI مالتی سشن (Multi Session) را برای مقیاسبندی بهینه تعداد زیادی از کاربران در بستر کوچکی از ماشینهای مجازی ارائه میدهد.
Windows 10 VDI یک سرویس مجازیسازی دسکتاپ و اپلیکیشن مبتنیبر ابر است که تجربه چندکاربره ویندوز 10 را ارائه میدهد. بهطور خلاصه، تکنولوژی VDI به سازمانها اجازه میدهد تا ماشینهای مجازی ویندوزی را بهکار بگیرند که در هر مکان و زمانی قابل دسترسی هستند. بهاینترتیب، VDI برای کارمندان ریموت بهعنوان یک راهحل ایدهآل درنظر گرفته میشود.
نحوه کار VDI به چه صورت است؟
در VDI، یک هایپروایزر سرور اختصاصی را به ماشینهای مجازی تقسیم میکند که بهنوعی دسکتاپهای مجازی را میزبانی میکنند. این دسکتاپهای مجازی در دسترس کاربران قرار میگیرد تا از راه دور و از دستگاههای خود به آنها دسترسی داشته باشند.
کاربران میتوانند از هر دستگاه یا مکانی به این دسکتاپهای مجازی دسترسی داشته باشند و تمامی پردازشها در سرور میزبان انجام میشود. کاربران از طریق یک کارگزار اتصال (یک گیتوی نرمافزاری که بهعنوان یک واسطه بین کاربر و سرور عمل میکند) به نمونههایی مجازی از دسکتاپ اصلی خود متصل میشوند.
دو نوع اصلی پیاده سازی VDI وجود دارد:
-
دسکتاپ های پایدار یا Persistent: هر کاربر یک دسکتاپ مجازی اختصاصی دارد که روی سرور ذخیره می شود. این بدان معناست که تنظیمات شخصی، داده ها و برنامه های آنها همیشه در دسترس است، حتی اگر از سیستم خارج شوند یا دستگاهی که با آن به سرور متصل میشوند را تغییر دهند.
در VDI پایدار، کاربر هربار به یک دسکتاپ متصل میشود. کاربران میتوانند دسکتاپ را با توجه به نیازهای خود شخصیسازی کنند، زیرا تغییر حتی پس از ریست شدن اتصال نیز ذخیره میشود. بهعبارتدیگر، دسکتاپها در یک محیط VDI پایدار مانند دسکتاپهای فیزیکی شخصی عمل میکنند. -
دسکتاپ های غیر پایدار یا Non-Persistent: در این VDI کاربران به دسکتاپهای عمومی متصل میشوند. وقتی کاربر وارد سیستم می شود، یک دسکتاپ از به صورت رندوم به آنها اختصاص داده می شود. این دسکتاپ هنگام خروج کاربر به تنظیمات پیش فرض خود بازنشانی می شود، بنابراین هیچ داده یا تنظیمات شخصی ذخیره نمی شود. این نوع دسکتاپهای مجازی معمولا سادهتر و ارزانتر هستند زیرا نیازی به نگهداری دسکتاپ سفارشیسازیشده در سشنهای مختلف نیست. درنتیجه، VDI ناپایدار معمولا در سازمانهای استفاده میشود که دارای کارمندان زیادی هستند که مجموعه محدودی از وظایف تکراری را انجام میدهند و به محیط سفارشیسازیشده نیازی ندارند.
دلایل استفاده از تکنولوژی VDI چیست؟
VDI چندین مزیت مانند پویایی (Mobility)، سهولت دسترسی، انعطافپذیری و امنیت بیشتر را ارائه میدهد. در گذشته، الزامات عملکردی بالای VDI، استقرار آن را در سیستمهای قدیمی پرهزینه و چالشبرانگیز میکرد که مانعی برای بسیاری از کسبوکارها محسوب میشد. بااینحال، افزایش پذیرش زیرساختهای ابرهمگرا (HCI)، راهکاری را ارائه داده است که مقیاسپذیری و عملکرد بالا را با هزینه کمتر میسر میکند.
مزایای VDI چیست؟
زیرساخت دسکتاپ مجازی (VDI) مزایای مختلفی برای مشاغل در هر اندازه دارد و آن را به یک فناوری جذاب برای محیط های IT مدرن تبدیل میکند. در اینجا برخی از مزایای کلیدی VDI آورده شده است:
دسترسی از راه دور
کاربران VDI میتوانند از هر مکان یا دستگاهی به دسکتاپ مجازی خود متصل شوند و دسترسی کارمندان به همه فایلها، برنامهها و همکاری به صورت ریموت با سایر کاربران از هر کجای دنیا با این فناوری ساده میشود.
صرفهجویی در هزینه
از آنجایی که پردازش روی سرور مجازی انجام میشود، نیازهای سختافزاری برای دستگاههای اصلی کاربران بسیار کمتر است. کاربران میتوانند از دستگاههای قدیمیتر، تین کلاینتها یا حتی تبلتها به دسکتاپ مجازی خود دسترسی داشته باشند. بهاینترتیب، نیاز به خرید سختافزار جدید و گرانقیمت کاهش مییابد.
امنیت
در یک محیط VDI، دادهها بهجای ذخیره شدن در دستگاه مشتری نهایی، روی سرور نگهداری میشوند. این رویکرد برای محافظت از دادهها درصورت سرقت یا بهخطر افتادن یک دستگاه endpoint اتخاذ شده است.
مدیریت متمرکز
فرمت متمرکز VDI به بخش IT سازمان اجازه میدهد تا بهراحتی تمام دسکتاپهای مجازی را در یک سیستم واحد پچ (Patch)، بهروزرسانی یا پیکربندی کند.
کاربردهای VDI چیست؟
اگرچه تکنولوژی VDI میتواند در انواع محیطها استفاده شود، برخی از کاربردها منحصرا برای VDI مناسب هستند. در این بخش با چند نمونه از این کاربردها آشنا میشویم.
همکاری از راه دور
از آنجایی که VDI میتواند دسکتاپهای مجازی را بهراحتی از یک مکان متمرکز مستقر و بهروزرسانی کند، تعداد فزایندهای از شرکتها این تکنولوژی را برای کارمندان ریموت پیادهسازی میکنند.
نیاز به دستگاه شخصی
شیوه همکاری BYOD در برخی از شرکتها رایج است که کاربر ترجیحا باید با دستگاه شخصی خود کار کند. در چنین شرایطی، VDI یک راهحل ایدهآل است که به کارمندان اجازه میدهد به همان تنظیمات و برنامههای شخصی خود دسترسی داشته باشند.
از آنجایی که پردازش برروی یک سرور متمرکز انجام میشود، VDI امکان استفاده از طیف وسیعتری از دستگاهها را فراهم میکند. این تکنولوژی همچنین امنیت بهتری را ارائه میدهد، زیرا دادهها بر روی سرور نگهداری میشود و اگر برای دستگاه شخصی کاربر اتفاقی بیفتد، دادهها از بین نمیرود.
همکاری مبتنیبر وظیفه یا شیفتی
تکنولوژی VDI بهویژه برای سازمانهایی مانند مراکز تماس که تعداد زیادی کارمند دارند که از یک نرمافزار برای انجام وظایف محدود خود استفاده میکنند انتخاب مناسبی است.
تفاوت میان VDمجازیسازی دسکتاپ و VDI چیست؟
VDI (Virtual Desktop Infrastructure) و Desktop Virtualization اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند و مشابه تلقی میشوند. البته میان این دو تکنولوژی تفاوتهای اندکی وجود دارد که اطلاع از آنها خالی از لطف نیست.
VDI (Virtual Desktop Infrastructure) یک نوع خاص از مجازی سازی دسکتاپ است که از یک سرور متمرکز برای تحویل و مدیریت دسکتاپ های مجازی به کاربران استفاده می کند. این دسکتاپ های مجازی کاملاً کاربردی نسخه های کپی دسکتاپ های فیزیکی هستند که روی سرور اجرا می شوند و از طریق اتصال شبکه توسط کاربران قابل دسترسی هستند.
Desktop Virtualization یک اصطلاح گسترده تر است که شامل انواع مختلفی از روش های ارائه برنامه ها و منابع دسکتاپ به کاربران میشود. مجازی سازی دسکتاپ نه تنها شامل VDI بلکه سایر فناوری ها مانند خدمات دسکتاپ از راه دور (RDS) (که در آن کاربر به یک ایمیج دسکتاپ میزبان مرکزی متصل میشود) و مجازی سازی اپلیکیشن (که در آن برنامه های کاربردی دسته بندی شده و به صورت مجازی به کاربران تحویل داده می شوند)، را نیز در بر می گیرد.
مجازیسازی دسکتاپ یک اصطلاح عمومی برای هر فناوری است که محیط دسکتاپ را از سختافزار مورد استفاده برای دسترسی به آن جدا میکند.
در اصل، VDI زیرمجموعه ای از مجازی سازی دسکتاپ است که بر ارائه دسکتاپ های کاملا مجازی سازی شده تمرکز دارد، در حالی که مجازی سازی دسکتاپ طیف وسیع تری از رویکردها را برای ارائه محیط های دسکتاپ در بر می گیرد.
در نهایت، انتخاب بین VDI و سایر رویکردهای مجازی سازی دسکتاپ به نیازها و الزامات خاص سازمان بستگی دارد. اگر هدف اولیه ارائه دسکتاپ های کاملا مجازی شده با امنیت و انعطاف پذیری بیشتر باشد، VDI گزینه مناسبی است. اگر برای ارائه برنامهها و منابع دسکتاپ (بدون نیاز به دسکتاپهای کاملا مجازیسازیشده) به رویکرد انعطافپذیرتری نیاز باشد، ممکن است دیگر فناوریهای مجازیسازی مناسبتر باشند.
تفاوت میان VDI و ماشین مجازی (VM)
VDI (Virtual Desktop Infrastructure) و ماشینهای مجازی (VMs) هر دو فناوری مجازی سازی هستند، اما آنها اهداف و ویژگیهای متفاوتی دارند.
VDI یک فناوری است که یک محیط دسکتاپ مجازی را به کاربران ارائه میدهد. این بدان معناست که دسکتاپ کاربر، ازجمله سیستم عامل، برنامهها و دادهها، در یک ماشین مجازی اجرا میشود که روی یک سرور متمرکز میزبانی میشود. کاربران به دسکتاپ های خود از طریق اتصال شبکه بهصورت ریموت دسترسی پیدا میکنند.
ماشینهای مجازی برنامههای کاربردی نرم افزاری هستند که روی یک رایانه فیزیکی اجرا میشوند و یک سیستم کامپیوتر کامل را شبیهسازی میکنند. هر VM دارای سیستم عامل، برنامهها و دادههای خود است که از رایانه میزبان و سایر VM ها جداشده است. این باعث میشود که VM ها برای اجرای چندین سیستم عامل روی یک رایانه فیزیکی، آزمایش نرم افزار و جدا کردن برنامههایی که ممکن است با یکدیگر تعارض داشته باشند مفید باشد.
ماشینهای مجازی درواقع «ماشینهای نرمافزاری» هستند که با استفاده از فناوری VMware پارتیشنبندی یک سرور فیزیکی به چندین سرور مجازی است که توسط یک هایپروایزر ایجاد میشوند. این فرآیند بهعنوان مجازیسازی سرور نیز شناخته میشود. ماشینهای مجازی را میتوان برای تعدادی از کاربردها استفاده کرد که یکی از آنها اجرای دسکتاپ مجازی در محیط VDI است.
نحوه بهکارگیری VDI
هنگام برنامهریزی برای استقرار VDI، شرکتهای بزرگتر باید اجرای آن را در یک محیط HCI درنظر بگیرند، زیرا مقیاسپذیری و عملکرد بالای HCI جزو نیازهای ذاتی منابع VDI است. از سوی دیگر، پیادهسازی HCI برای VDI احتمالا برای سازمانهایی که به کمتر از 100 دسکتاپ مجازی نیاز دارند، ضروری نیست؛ زیرا هزینه پیادهسازی دسکتاپهای مجازی در چنین شرایطی بسیار گران خواهد بود.
علاوهبر ملاحظات زیرساختی، در زیر به برخی از بهترین روشهایی که برای پیادهسازی VDI وجود دارد اشاره کردیم:
آمادهسازی شبکه
از آنجایی که عملکرد VDI تا حد زیادی به عملکرد شبکه مرتبط است، دانستن زمان اوج استفاده و پیشبینی افزایش تقاضا برای اطمینان از ظرفیت کافی شبکه مهم است.
اجتناب از تامین ناکافی
برنامهریزی ظرفیت را از قبل با استفاده از ابزار مانیتورینگ عملکرد انجام دهید تا منابعی را که هر دسکتاپ مجازی مصرف میکند مشخص کنید. با این کار همچنین مطمئن میشوید که نیازهای مصرف کلی منابع خود را بهخوبی درک کردهاید.
درک نیازهای کاربران نهایی
آیا کاربران شما نیاز دارند که بتوانند دسکتاپ خود را سفارشی کنند یا آنها کارمندانی هستند که میتوانند از یک دسکتاپ عمومی استفاده کنند؟ بهعبارت دیگر، سازمان شما برای پیادهسازی VDI پایدار مناسبتر است یا VDI ناپایدار؟ الزامات عملکردی کاربران شما چیست؟ منابع و تنظیماتی که برای کاربران نرمافزارهای گرافیکی حرفهای درنظر میگیرید باید در برابر کاربرانی که فقط به اینترنت یا نهایتا یک یا دو نرمافزار اداری نیاز دارند متفاوت باشد.
اجرای یک تست پایلوت
اکثر ارائهدهندگان مجازیسازی ابزارهای آزمایشی را ارائه میدهند که میتوانید برای اجرای آزمایشی پیادهسازی VDI از آنها استفاده کنید. برای این که مطمئن شوید منابع خود را بهدرستی تدارک دیدهاید، انجام این کار بسیار مهم است.
جمع بندی
VDI یک تکنولوژی مجازیسازی دسکتاپ قدرتمند است که چندین مزیت شامل افزایش انعطافپذیری، بهبود امنیت و کاهش هزینهها را ارائه میدهد. تکنولوژی VDI را میتوان در تنظیمات مختلفی از جمله همکاری به صورت ریمون، دفاتر شعبههای مختلف و دسکتاپ بهعنوان سرویس (DaaS) استفاده کرد.