موج اخیر مسدودشدن اکانتهای گوگل آنالیتیکس برای برخی وبسایتهای ایرانی، بحث گستردهای در میان مدیران وبسایت، فعالان حوزهٔ دیجیتال مارکتینگ و متخصصان آنالیتیکس برانگیخته است. در نگاه اول شاید تصور شود که بهترین راه، رفتن سراغ جایگزینهایی مثل یاندکس یا کلریتی باشد. اما شماری از کارشناسان حوزه دیجیتال مارکتینگ، معتقدند “جایگزین مناسبی برای گوگل آنالیتیکس وجود ندارد” و بهترین اقدام، ساخت یک حساب GA4 جدید تحت شرایط و تنظیمات درست است. در این مطلب به بررسی دلایل مسدود شدن حساب های گوگل آنالیتیکس و راهکارهایی برای ادامه استفاده از این ابزار میپردازیم.
تشدید تحریمها و تأثیر آن بر سرویسهای گوگل
تحریمهای بینالمللی علیه ایران در سالهای اخیر تشدید شده است و حوزههای مختلفی را تحتتأثیر قرار داده است. در ابتدا، این تحریمها بیشتر در حوزهٔ مبادلات مالی، نفتی و بانکی اعمال میشد، اما بهمرور زمان، به عرصههای فناوری اطلاعات (IT) و خدمات اینترنتی نیز گسترش یافت.
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) یکی از محبوبترین و قدرتمندترین ابزارهای تحلیل رفتار کاربران در وبسایت است. این سرویس آمار و اطلاعات جامعی در خصوص تعداد بازدیدها، مشخصات جمعیتشناختی کاربران، رفتار آنها در سایت، صفحات پربازدید، نرخ پرش (Bounce Rate) و بسیاری موارد دیگر ارائه میدهد.
برای بسیاری از کسبوکارهای ایرانی، گوگل آنالیتیکس یک سرویس ضروری بهشمار میآید؛ چرا که تحلیل دادههای آن موجب میشود تصمیمگیریهای دقیقتر و هوشمندانهتری در زمینه تولید محتوا، سئو، تجربه کاربری و حتی طراحی محصول گرفته شود. اما با ایجاد محدودیتهای اخیر، برخی از اکانتهای گوگل آنالیتیکس کاربران ایرانی مسدود شد یا دسترسی به آنها محدود گردید. مسدود شدن حساب های گوگل آنالیتیکس زنگ خطری جدی برای وبسایتهای ایرانی محسوب میشود که تنها به این سرویس اتکا کرده بودند.
چرا باید همچنان از آنالیتیکس استفاده کنیم؟
با وجود مسدود شدن حساب های گوگل آنالیتیکس، سرویسهای مختلفی مانند Yandex Metrica، Microsoft Clarity یا ابزارهای متنباز (مانند Matomo) وجود دارند که میتوانند دادههای آماری متنوعی ارائه کنند. با این حال، گوگل آنالیتیکس یکپارچگی قابلتوجهی با اکوسیستم گوگل (گوگل ادز، سرچ کنسول، تگ منیجر و غیره) دارد و بسیاری از کسبوکارها، زیرساخت تحلیلی خود را حول این ابزار بنا کردهاند. همین موضوع سبب میشود نتوان بهصورت کامل از گوگل آنالیتیکس صرفنظر کرد.
نسخه جدید گوگل آنالیتیکس (GA4) با تمرکز بر تحلیل رویدادمحور یا Event-based و ابزارهای هوشمند، برای بسیاری از مدیران وبسایت جذابیت ویژهای دارد. این نسخه امکان تعریف رویدادهای سفارشی، ردیابی رفتار کاربر در چند پلتفرم (وب و اپلیکیشن) و همچنین گزارشهای مقایسهای دقیق را فراهم میکند.
در سطح جهانی (و حتی داخل ایران)، آموزشها، مقالات و دورههای متعددی دربارهٔ گوگل آنالیتیکس وجود دارد. کارشناسان و مدیران فنی نیز بیشتر با این ابزار آشنا هستند. مهاجرت کامل به یک سرویس دیگر، میتواند هزینه زمانی و مالی قابلتوجهی در پی داشته باشد.
راهکارهایی برای به حداقل رساندن ریسک مسدود شدن حساب آنالیتیکس
در ادامه به بررسی راهکارهایی برای رفع مشکل مسدود شدن حسابهای گوگل ایرانی میپردازیم.
استفاده از یک حساب جداگانه برای اکانت کاری
بسیاری از کارشناسان توصیه میکنند جیمیل کاری (مخصوص گوگل آنالیتیکس، گوگل ادز و ابزارهای مرتبط) را از جیمیل شخصی خود جدا کنید. دلیل این امر دو نکته است:
- اگر یک حساب شخصی شامل جیمیل، گوگل درایو، عکسها و… مسدود شود، عملا همه دادههای شخصی کاربر نیز در معرض خطر قرار میگیرد.
- ممکن است مسدود شدن یکی از سرویسهای گوگل (مثل آنالیتیکس) بر سرویسهای دیگر (مثل ادز یا یوتیوب) نیز اثر بگذارد. با تفکیک حساب، ریسک این اتفاق کاهش مییابد.
توصیه میشود برای ساخت حساب گوگل که قصد دارید روی آن اکانت آنالیتیکس ایجاد کنید، از یک شماره تلفن غیرایرانی و حتیالامکان دائمی (مانند شمارههای مجازی معتبر) استفاده کنید.
هنگام ثبتنام و تکمیل پروفایل، اطلاعاتی ارائه دهید که کاملاً با شماره تلفن خارجی همخوانی داشته باشد؛ از جمله کشور و آدرس. این اطلاعات باید در همه جا سازگار و یکسان باشد تا گوگل مشکوک نشود.
اگر حساب جیمیل کاری خود را قبلاً با شماره و آیپی ایرانی ساختهاید، بهتر است از آن برای گوگل آنالیتیکس استفاده نکنید؛ زیرا ریسک مسدودسازی آن در صورت تشدید تحریمها افزایش مییابد. یک جیمیل کاری جدید طبق نکاتی که به آنها اشاره کردیم استفاده کنید.
بهتر است جیمیل خود را حتی با IP ایران نیز نسازید. از یک سرور مجازی برای تمام مراحل راه اندازی آنالیتیکس جدید، از جمله ساخت جیمیل استفاده کنید. در ادامه بیشتر به مبحث استفاده از VPS برای ساخت حساب آنالیتیکس میپردازیم.
تنظیم Country of Business روی کشوری غیر از ایران
در بسیاری از تجربههای گزارششده، عامل اصلی مسدود شدن حسابها این بود که در بخش «Country of Business» گزینهٔ ایران انتخاب شده بود. برای پیشگیری از این مشکل:
- هنگام ساخت حساب جدید گوگل آنالیتیکس یا هر حساب تجاری دیگر، کشوری غیر از ایران را انتخاب کنید.
- از شماره تلفن مجازی یا بینالمللی دائمی استفاده کنید تا گوگل حساب شما را با ایران مرتبط نداند.
غیرفعال کردن Location History و رعایت هماهنگی لوکیشن و شماره
در تنظیمات جیمیل یا حساب گوگلی، گزینه Location History را خاموش کنید تا از ثبت مداوم موقعیت جغرافیایی شما جلوگیری شود.
هرگونه ناهماهنگی بین اطلاعات کشور (مثلاً ترکیه)، شمارهتلفن (مثلاً انگلیس) و آیپی لاگین (مثلاً آلمان) میتواند حساب را مشکوک جلوه دهد. بهتر است همه این مولفهها را تا حد امکان یکسان نگه دارید.
ورود فقط از طریق VPS با IP ثابت خارج از ایران
تلاش کنید تا جای ممکن، از یک آیپی ثابت و بدون نوسان استفاده کنید. اگر کاربری مدام بین IPهای مختلف در کشورهای گوناگون سوئیچ کند، گوگل احتمال میدهد فعالیت مشکوکی در حال انجام است.
بهترین راهکار این است که یک سرور مجازی در خارج از ایران (مثلا در ترکیه یا امارات) تهیه کرده و همیشه از طریق آن وارد حساب گوگل خود شوید.
بهترین لوکیشنها برای انجام این کار سرور مجازی ترکیه و سرور مجازی امارات هستند. دلیل این موضوع این است که این دو کشور فاصله زمانی کمی با ایران دارند و زمان فعالیت شما از ایران نسبتا با این کشورها همخوانی دارد بنابراین گوگل ممکن نیست از نظر ساعاتی که مشغول فعالیت هستید نیز به ایرانی بودن حساب شما شک کند.
توجه داشته باشید VPNهایی که هر لحظه سرور و آیپی شما را تغییر میدهند، میتوانند هشدارهای گوگل را فعال کرده و احتمال flag شدن حساب را بالا ببرند.
اهمیت پشتیبانگیری از دادههای گوگل آنالیتیکس
هیچ تضمینی وجود ندارد که حتی با رعایت تمام نکات فوق، حساب شما برای همیشه باز بماند. در نتیجه، همیشه باید راهکارهای پشتیبانگیری از دادههایتان در صورت مسدود شدن حساب های گوگل آنالیتیکس را در نظر بگیرید تا حتی در صورت مسدودشدن حساب، اطلاعات ارزشمند جمعآوریشده را از دست ندهید.
پشتیبانگیری در بیگکوئری (BigQuery)
در نسخه Google Analytics 4 (GA4)، شما میتوانید دادههای خام رویداد (Event) را به بیگکوئری ارسال کنید. این کار باعث میشود یک کپی از تمام رویدادهای جمعآوریشده در فضای ابری گوگل (BigQuery) ذخیره شود. اگر اکانت آنالیتیکس شما بسته شود، میتوانید به دادههای ذخیرهشده در بیگکوئری دسترسی داشته باشید.
وقتی دادهها در بیگکوئری ذخیره میشوند، شما میتوانید با زبان SQL کوئریهای پیچیدهتری بنویسید و تحلیلهای عمیقتری داشته باشید که حتی در خود گوگل آنالیتیکس به آسانی ممکن نیست.
حتی اگر از راهکارهایی مثل بیگکوئری استفاده نمیکنید، حداقل بهصورت دورهای (مثلاً هفتگی یا ماهانه) گزارشهای کلیدی خود را از طریق گوگل آنالیتیکس دانلود کنید و در آرشیو خود نگه دارید.
علاوه بر دادهها، تغییرات مهم در پیکربندی آنالیتیکس (مانند تعریف کانورژنها، افزودن رویدادهای جدید یا تغییر در ساختار Property) را نیز ثبت کنید تا در صورت نیاز بتوانید به آسانی مجددا آن را پیادهسازی کنید.
معرفی و استفاده از ابزارهای تحلیلی جایگزین
با وجود تمام مزایای گوگل آنالیتیکس، وابستگی کامل به یک ابزار خارجی که احتمال مسدودسازی دارد، ریسک بالایی را متوجه کسبوکارها میکند.
با مسدود شدن حساب های گوگل آنالیتیکس، ممکن است بخش عظیمی از دادههای تاریخی وبسایت شما از دست برود. به همین دلیل، استفاده از ابزارهای تحلیلی جایگزین بهصورت موازی با این ابزار، راهحلی بسیار مفید محسوب میشود.
Yandex Metrica
Yandex Metrica سرویسی رایگان و قدرتمند از شرکت روسی Yandex است که در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است. این ابزار، مشابه گوگل آنالیتیکس، امکانات گستردهای برای بررسی و تحلیل رفتار کاربران و تحلیل دادههای وبسایت ارائه میکند. برخی از ویژگیهای این ابزار عبارتند از:
- گزارشهای جامع و متنوع: میتوانید منابع ترافیک، صفحات پربازدید، رفتار کاربران روی سایت و انواع پارامترهای مرتبط را مشاهده کنید.
- Heatmaps و Session Replay: یکی از جذابترین امکانات متریکا، ضبط ویدئویی رفتار کاربران در سایت (Session Replay) و ارائه نقشه حرارتی (Heatmap) است. به کمک این قابلیت، دقیقاً میبینید کاربران چگونه با سایت شما تعامل دارند و روی کدام نقاط کلیک میکنند.
- Conversion Tracking: ردیابی اهداف و کانورژنها در Yandex Metrica امکانپذیر است. میتوانید صفحات تشکر از خرید، کلیک روی دکمههای خاص یا عضویت در خبرنامه را بهعنوان Goal تعریف کنید.
- گزارشهای بلادرنگ (Real-time): دادههای لحظهای ارائه میشود؛ بنابراین میتوانید رفتار کاربران را همزمان با فعالیتشان در سایت رصد کنید.
نحوه راهاندازی
در ادامه به اختصار راه اندازی ابزار Yandex را بررسی میکنیم:
- برای راه اندازی Yandex ابتدا باید در Yandex حساب کاربری بسازید.
- سپس در بخش Yandex Metrica، یک تگ ردیابی جدید ایجاد کنید.
- کد اسکریپت را در بخش <head> یا قبل از بستهشدن تگ </body> صفحات سایتتان قرار دهید.
- در تنظیمات متریکا، اهدافی مانند بازدید صفحه خاص، خرید محصول یا کلیک روی دکمه خاص را تعریف کنید.
Matomo (با قابلیت پیادهسازی روی سرور داخلی یا ابری)
Matomo (که قبلاً با نام Piwik شناخته میشد) یک پلتفرم آنالیز متنباز است که به شما امکان میدهد دادههای وبسایت را بر روی سرور شخصی یا محیط ابری خودتان ذخیره کنید. این ویژگی، Matomo را به گزینهای ایدهآل برای افرادی تبدیل میکند که میخواهند کنترل کامل دادههای خود را در دست داشته باشند و از تحریمهای احتمالی سرویسهای خارجی مصون بمانند.
برخی از ویژگیهای اصلی این ابزار عبارتند از:
- تنظیمات و گزارشهای جامع: شامل گزارشهای ترافیک، نرخ تبدیل، رویدادها، اهداف، قیفهای فروش و بسیاری موارد دیگر.
- قابلیت سفارشیسازی بالا: به دلیل متنباز بودن، میتوانید افزونههای شخصیسازیشده بسازید و قابلیتهای دلخواه بیشتری را به پلتفرم اضافه کنید.
- خروجی گرفتن از دادهها: دادههای شما در یک سرور اختصاصی ذخیره میشود و هر زمان بخواهید میتوانید از آنها بکاپ بگیرید یا به فرمتهای مختلف خروجی بگیرید.
- حفظ حریم خصوصی: برخلاف گوگل آنالیتیکس که دادهها را روی سرورهای گوگل نگهداری میکند، در Matomo دادهها روی سرور شما میماند (یا دیتاسنتر منتخب شما در صورت استفاده از نسخه ابری Matomo Cloud).
نصب و استفاده از Matomo
شما میتوانید فایل نصبی Matomo را از وبسایت رسمی دانلود کنید و آن را روی سرور مجازی یا سرور اختصاصی خودتان نصب کنید. مراحل نصب ساده است و مشابه وردپرس، فرایندهای اولیه پایگاه داده و تنظیمات دامنه را طی میکند.
اگر نخواهید خودتان درگیر کارهای مربوط به مدیریت سرور و بهروزرسانی باشید، Matomo یک سرویس ابری هم ارائه میدهد. البته این سرویس هزینههایی را به صورت ماهیانه یا سالیانه به همراه دارد.
- بسته نصبی را از سایت رسمی Matomo دریافت کنید.
- لازم است یک سرور مانند VPS داشته باشید که از PHP و MySQL/MariaDB پشتیبانی کند.
- محتوای بسته نصبی را روی سرور آپلود کنید و آدرس مربوطه را در مرورگر باز کنید.
- با وارد کردن اطلاعات پایگاه داده، یک حساب کاربری ادمین بسازید.
- اسکریپت Tracking Code را کپی کرده و در فایل قالب سایت خود (یا در تگ منیجر) قرار دهید تا دادهها به Matomo ارسال شوند.
نکته مهم این است که حتی اگر قصد دارید همچنان گوگل آنالیتیکس را بهعنوان ابزار اصلی استفاده کنید، بهتر است ابزار جایگزین را نیز در کنار آن فعال کنید تا اگر حساب گوگل شما مسدود شد، بتوانید ادامه فعالیت تحلیلی را بر بستر دیگری انجام دهید.
تنظیمات حریم خصوصی و دریافت رضایت کاربر
علاوه بر ملاحظات ناشی از تحریمها، باید به قوانین بینالمللی حریم خصوصی مانند GDPR (مقررات عمومی حفاظت از داده اتحادیه اروپا) و CCPA (قانون حفظ حریم خصوصی مصرفکنندگان کالیفرنیا) نیز توجه کرد. گوگل آنالیتیکس سازوکارهایی برای تطبیق با این قوانین ارائه میدهد که در صورت فعالیت کسبوکار شما در حوزههای مشمول، حتماً باید فعال شوند.
- GDPR: این قانون ایجاب میکند قبل از ذخیره هرگونه داده کاربر در کوکیها یا ردیابی رفتار کاربر، رضایت صریح وی را دریافت کنید. همچنین کاربران حق دارند دادههای خود را مشاهده، تصحیح و درخواست حذف کنند.
- CCPA: مشابه GDPR است اما برای مصرفکنندگان کالیفرنیا تدوین شده است و شرایط مختص خود را دارد.
تنظیمات رضایت مشتریان یا Consent settings در گوگل آنالیتیکس
در بسیاری از مواقع، اگر تمامی کاربران شما در ایران هستند و قصد ندارید قوانین GDPR یا CCPA را رعایت کنید، میتوانید گزینه “Yes. Automatically mark this data as consented” را فعال کنید. بدینترتیب بدون نمایش بنر رضایت، دادهها از کاربران دریافت میشود.
اما اگر حتی درصد کمی از کاربران شما در اروپا یا کالیفرنیا هستند، توصیه میشود از یک سیستم مدیریت رضایت استفاده کنید و گزینه “No. I want to manage consent myself” را تنظیم نمایید تا قبل از فعال شدن اسکریپت ردیابی، اجازه کاربر را بگیرید.
سیستم مدیریت رضایت یا Consent Management System یک بنر یا پاپآپ است که برای کاربر نمایش داده میشود که از او درباره فعالسازی کوکیها و جمعآوری دادهها اجازه میگیرد.
برخی از سیستمهای مدیریت رضایت عبارتند از OneTrust، Cookiebot و سایر افزونههایی که بهصورت مستقیم با گوگل آنالیتیکس و تگ منیجر به صورت یکپارچه کار میکنند.
اغلب این ابزارها امکان تشخیص موقعیت جغرافیایی کاربر را دارند و اگر کاربر در اروپا باشد، بنرGDPR برای او نمایش داده میشود، در غیر این صورت ممکن است بنر نمایش داده نشود.
مدیریت دادههای حساس و ممنوعیت ارسال PII به گوگل آنالیتیکس
PII یا اطلاعات شخصی قابل شناسایی، به دادههایی گفته میشود که میتواند هویت یک فرد را بهطور مستقیم یا غیرمستقیم آشکار کند. نمونههای رایج آن عبارتاند از:
- نام و نام خانوادگی
- آدرس ایمیل
- شماره تلفن
- آدرس منزل
- کد ملی یا شماره کارت شناسایی
گوگل آنالیتیکس اکیدا ممنوع کرده است که این نوع دادهها را بهطور خام در گزارشها ارسال کنید. دلیل اصلی این ممنوعیت، قوانین حریم خصوصی بینالمللی (مانند GDPR در اروپا) و سیاستهای گوگل برای حفاظت از حقوق کاربران است. اگر گوگل متوجه شود که اطلاعات شخصی (مانند ایمیل یا شماره تلفن) را مستقیما به آنالیتیکس فرستادهاید، ممکن است حساب شما را مسدود یا محدود کند.
ارسال دادههای PII به صورت ناخواسته
گاهی صاحبان وبسایت یا برنامهنویسان بدون اینکه متوجه باشند، اطلاعات شخصی کاربر را در URL صفحه یا در پارامترهای رویداد (Event Parameters) قرار میدهند. برای مثال:
- ارسال ایمیل بهعنوان Query String در لینک تأیید: وقتی کاربر روی دکمه تأیید ثبتنام کلیک میکند، ممکن است در URL چنین رشتهای وجود داشته باشد:
https://example.com/[email protected]
در این حالت، مقدار ایمیل بهعنوان یک پارامتر به گوگل آنالیتیکس گزارش میشود.
- فرمهای عضویت یا خرید: برخی سایتها نام یا شماره تلفن را بهصورت Query Parameter پس از ثبت فرم ارسال میکنند:
https://example.com/signup?name=AliReza&phone=09121234567
- استفاده از Custom Dimension یا Event: در گوگل آنالیتیکس ۴ ممکن است رویدادی را تعریف کنیم که یک پارامتر به اسم email یا phone_number داشته باشد و مقدار خام آن را مستقیماً به سرویس ارسال کنیم.
این روشها، همگی نقض سیاستهای گوگل آنالیتیکس هستند؛ چراکه دادهٔ شخصی کاربر را مستقیماً ارسال میکنند.
چگونه از ارسال ناخواسته PII جلوگیری کنیم؟
بررسی لینکها و پارامترهای URL
دقت کنید هیچ اطلاعات شخصی خام، مانند ایمیل یا شماره تلفن، در Query String صفحه ظاهر نشود. اگر تیم فنی یا برنامهنویسان در حال پیادهسازی این بخشها هستند، راهکاری در پیش بگیرید تا آیتمهای حساس بعد از ارسال فرم، از طریق POST و در بدنهٔ درخواست (بدون نمایش در URL) انتقال پیدا کنند.
مطمئن شوید عنوان صفحه (Page Title) یا مسیر URL (Page Path) شامل داده حساسی نباشد؛ چون گوگل آنالیتیکس این بخشها را گزارش میدهد.
استفاده از امکانات داخلی گوگل آنالیتیکس (Exclude Parameters)
در گوگل آنالیتیکس ۴، بخشی به نام Data Stream وجود دارد. در آنجا میتوانید پارامترهای Query که میخواهید از گزارشها حذف شوند، تنظیم کنید.
برای انجام این کار وارد تنظیمات GA4 شوید.
در بخش Data Streams، روی استریم مورد نظر کلیک کنید.
در قسمت Advanced Settings به دنبال گزینههایی مانند “Redact Query Parameters” یا “Exclude URL Query Parameters” باشید.
در این قسمت پارامترهایی مثل email، phone، name یا هر پارامتری که ممکن است شامل PII باشد را در این لیست قرار دهید تا بهصورت خودکار حذف شوند.
در صورت نیاز به تحلیل دادههای حساس چه کنیم؟
گاهی اوقات ممکن است یک کسبوکارها واقعا نیاز داشته باشد تا بخشی از دادههای شخصی کاربران را تحلیل کند؛ مثلا الگوی خرید مشترک برای یک ایمیل مشخص یا دستهبندی کاربران بر اساس شماره تلفن. در چنین شرایطی میتوانید از راهحلهای زیر کمک بگیرید.
رمزنگاری یا هش کردن یکطرفه داده
پیش از ارسال به گوگل آنالیتیکس، داده را بهصورت کد هش (مثلاً با الگوریتم SHA-256) درآورید. در این حالت، گوگل متوجه محتوای اصلی (مثلا ایمیل) نمیشود و نمیتواند آن را به یک شخص منحصربهفرد نسبت دهد.
از الگوریتمهای MD5 یا SHA-1 استفاده نکنید؛ این الگوریتمها ممکن است آسیبپذیر یا ضعیف تلقی شوند. ترجیحا از SHA-256 یا الگوریتمهای قویتر استفاده کنید.
کاربرد هش این است که اگر کلاینت (مرورگر کاربر) یا سرور شما قبل از ارسال به آنالیتیکس، مقدار ایمیل را هش کند، دیگر داده خام (مانند [email protected]) در گزارشهای گوگل ثبت نخواهد شد.
هش کردن از نظر فنی ریسکهای مسدود شدن را کاهش میدهد. هرچند همچنان باید به سیاستهای گوگل آنالیتیکس دقت کنید که اجازه ارسال دادههای رمزنگاریشده اما قابل رمزگشایی را نمیدهد. اگر گوگل حس کند این اطلاعات قابل رمزگشایی هستند، ممکن است همچنان مشکلاتی برای شما ایجاد کند.
Hash یکطرفه است و قابل بازگشت نیست پس عموما استفاده از آن بهتر است تا رمزگذاری متقارن.
تفکیک حسابهای تحلیلی و تبلیغاتی
یکی از راهکارهای مهم برای کاهش ریسک، جداکردن حسابی است که از آن برای گوگل آنالیتیکس استفاده میکنید از حسابی که برای گوگل ادز یا سایر خدمات گوگل مورد استفاده قرار میگیرد.
جداسازی حساب گوگل آنالیتیکس و گوگل ادز
اگر حساب گوگل ادز شما به هر دلیلی تعلیق یا suspend یا بسته شود، گوگل ممکن است حسابهای مرتبط دیگری را نیز زیر سوال ببرد.
یک ایمیل بینالمللی و بدون ریسک مسدود شدن را تنها برای گوگل آنالیتیکس بسازید و یک ایمیل دیگر را برای گوگل ادز استفاده کنید. بدین ترتیب، اگر یکی از حسابها با مشکلی مواجه شد، حساب دیگر کمتر در معرض خطر خواهد بود.
مدیریت ریسک در کمپینهای تبلیغاتی
برای گوگل ادز از روشهای پرداخت امن و معتبر استفاده کنید. پرداخت از طریق کارتهای مجازی گمنام یا روشهای غیرقانونی میتواند باعث مسدود شدن حساب شود و در نهایت حساب آنالیتیکس متصل به آن را نیز درگیر کند.
بهطور منظم وضعیت پرداختها و سلامت اکانت گوگل ادز را بررسی کنید تا اگر خطایی رخ داد، سریعا پیگیری کنید و دامنه مشکل به گوگل آنالیتیکس کشیده نشود.
مروری کلی بر عوامل مسدود شدن حساب های گوگل آنالیتیکس ایرانی
۱. تحریمهای آمریکا و نقش موقعیت جغرافیایی
گوگل ملزم به رعایت مقررات دولت آمریکا است. بنابراین، اگر حسابی متعلق به ایران یا با آیپی ایران باشد، ممکن است با محدودیت مواجه شود. این مشکل زمانی تشدید میشود که کاربر برای لاگین از VPNهای عمومی استفاده کند و موقعیت جغرافیایی خود را بهطور دائم تغییر دهد (مثلاً یک روز از سرور اروپا، روز دیگر از سرور آمریکا، و روز بعد از سرور ایران).
۲. Country of Business روی ایران
طی فرایند ثبت اکانت تجاری گوگل یا حتی در تنظیمات پیشفرض، اگر کشوری مانند ایران درج شود، حساب در معرض خطر تعلیق قرار میگیرد. چراکه عملاً گوگل متوجه میشود فعالیت تجاری مربوط به یک کشور تحت تحریم است.
۳. ارسال دادههای حساس (PII) در URL
سیاستهای گوگل آنالیتیکس صراحتا از ارسال اطلاعات شخصی مانند ایمیل، شماره تلفن یا نام و نامخانوادگی در پارامترهای URL یا بخشهای دیگر منع میکند. اگر این دادهها بهصورت شفاف در گزارشهای آنالیتیکس ثبت شود، گوگل ممکن است حساب را مسدود کند.
۴. تغییرات مرتبط با GDPR
در اتحادیه اروپا، قوانین سختگیرانه حفاظت از داده اعمال میشود. اگر وبسایتی حتی بخشی از مخاطبانش از اروپا باشند و قواعد GDPR (مثل رضایت کاربر، ناشناسسازی IP و غیره) را رعایت نکند، ممکن است هشدار یا محدودیت دریافت کند. این موضوع در ماههای اخیر تشدید شده و برخی وبسایتها با تعلیق حساب مواجه شدند.
جمعبندی
داده مهمترین سرمایه هر کسبوکاری محسوب میشود. تحریمها و سیاستهای سختگیرانه گوگل نباید مانعی برای رشد شما باشد؛ بلکه باید با راهکارهای درست و مدیریت هوشمندانه، از این موانع عبور کنید. با توجه به محدودیتها و تحریمهای موجود و با وجود مسدود شدن حساب های گوگل آنالیتیکس ایرانی، با رعایت نکات گفته شده در این مطلب میتوانید به استفاده خود از این ابزار ادامه دهید و این بار ریسک مسدود شدن حساب خود با به حداقل برسانید تا دادههای ارزشمند کسبوکار خود را از دست ندهید.