دامنه چیست؟ آشنایی با کاربردهای دامنه و انواع آن

دامنه چیست

آنچه در مقاله می‌خوانید

در دنیای کامپیوتر و اینترنت اصطلاحات فراوانی وجود دارد و اغلب افرادی که آشنایی کافی با این دنیا را ندارند با این اصطلاحات آشنایی نداشته و حتی در برخی موارد، اصطلاحاتی مانند هاست و دامنه را با هم اشتباه می‌گیرند. اگر شما نیز با دنیای کامپیوتر و وب آشنایی مورد نیاز را ندارید و برای مثال زمانی که از شما پرسیده می‌شود «هاست یا دامنه چیست»، پاسخ به این سوال برایتان گیج کننده به نظر می‌رسد، این مطلب برای شماست.

در این راهنما، به این سوال که دامنه چیست؟ اجزای دامنه و این که هنگام انتخاب دامنه به چه نکاتی باید توجه داشت پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.

دامنه چیست؟

دامنه چیست

ساده‌ترین  پاسخ به این سوال که  دامنه چیست این است که دامنه همان آدرس وب سایت شما است که کاربران در هنگام بازدید از وب سایت شما آن را در نوار مرورگر خود وارد می‌کنند. اما اگر بخواهیم نگاه فنی‌تری به مفهوم دامنه داشته باشیم و آن را از نظر فنی  بررسی کنیم  می‌توانیم بگوییم  که اینترنت شبکه‌ای غول پیکر از کامپیوترهای سراسر دنیا است که به یکدیگر متصل شده‌اند. هر کامپیوتر در این شبکه دارای یک آدرس شناسایی است که منحصر بفرد و مختص به همان کامپیوتر است و به آن آدرس IP گفته می‌شود. آدرس آی پی شامل تعدادی اعداد مانند مثال زیر است:

66.249.66.1

معمولا به خاطر سپردن این اعداد برای ورود به وب سایت‌ها کاری مشکل است. به همین دلیل، نام دامنه برای حل این مشکل اختراع شد. با ایجاد دامنه، برای بازدید از وب سایت نیازی نیست که اعداد خاصی را در مرورگر وارد کنید و با تایپ کردن نام دامنه می‌توانید از آن وب سایت بازدید کنید.

بررسی اجزای دامنه

بررسی اجزای دامنه- دامنه چیست

یک دامنه معمولاً از چندین بخش تشکیل شده است که با نقطه از یکدیگر جدا شده‌اند. تصویر زیر نشان دهنده اجزای یک دامنه است.

دامنه بخشی از آدرس کامل وب یا URL محسوب می‌شود. URL معمولاً از اجزای دیگری مانند پروتکل، نام دامنه، زیر دامنه و … تشکیل شده است. اجزای دامنه در تصویر شامل موارد زیر است.

  • پروتکل (https://)
  • نام دامنه (blog.mobinhost.com)
  • زیر دامنه (blog.)
  • دامنه سطح دوم (mobinhost)
  • دامنه سطح بالا (.com)
  • زیردایرکتوری (/website/)
  • مسیر (/what-is-a-domain)

انواع پسوند دامنه

انواع مختلفی از پسوند نام دامنه وجود دارد و هر روزه تعداد آن‌ها بیشتر هم می‌شود. محبوب‌ترین آنها پسوند دامنه .com است. انواع مختلف پسوند دامنه عبارتند از:

دامنه سطح بالا (TLD): دامنه‌های سطح بالا پسوندهای عمومی‌ هستند که در بالاترین سطح در سیستم نامگذاری دامنه فهرست‌گذاری شده‌اند. به آنها همچنین GTLD نیز گفته می‌شود. .com محبوب‌ترین پسوند دامنه سطح بالا است.

دامنه سطح بالای کد کشور (ccTLD): دامنه سطح بالای کد کشور، دامنه‌هایی هستند که مختص هر کشور هستند مانند .ir که مختص به کشور ایران است. این نوع دامنه‌ها برای وب سایت‌هایی انتخاب می‌شوند که می‌خواهند مخاطبان خاصی از یک کشور را داشته باشند.

دامنه سطح بالای حمایت شده (sTLD): دامنه سطح بالای حمایت شده دسته‌ای از TLD‌ها هستند که دارای حامی‌ و نشان دهنده یک جامعه خاص هستند. به طور مثال دامنه .edu برای سازمان‌های مرتبط با آموزش است.

دامنه سطح دوم (SLD): دامنه سطح دوم شناسه منحصر بفرد وب سایت شما است. این بخشی از دامنه شما است که قبل از .com قرار می‌گیرد. به عنوان مثال digikala.com ، digikala دامنه سطح دوم است.

نکات انتخاب نام دامنه

نکات انتخاب نام دامنه

اگر قصد ایجاد یک وب سایت را دارید، باید نام دامنه‌ای را که انتخاب می‌کنید با برند شما مطابقت داشته باشد. به این ترتیب مشتریان می‌توانند شما را به راحتی پیدا کنند و اعتماد بیش‌تری در مشتری نسبت به برند شما ایجاد می‌شود. برای انتخاب یک نام دامنه مناسب نکاتی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:

از پسوند .com استفاده کنید

در سال‌های اخیر پسوند‌های دامنه زیادی به وجود آمده‌اند. اما با وجود همه آنها پسوند .com هنوز هم بالاترین محبوبیت را دارد و حتی افرادی که آشنایی زیادی با فناوری ندارند وب سایت‌‌های مختلف را با پسوند دامنه .com جستجو می‌کنند.

در نام دامنه خود از کلمات کلیدی استفاده کنید

کلمات کلیدی نقش مهمی ‌در نام یک دامنه دارند. کلمات کلیدی به موتورهای جستجوگر مرورگر اعلام می‌کنند که وب سایت شما درباره چه موضوعی است. با کمی‌ خلاقیت و ترکیب کلمات کلیدی با یکدیگر می‌توانید دامنه‌ای متمایز ایجاد کنید.

نام دامنه خود را کوتاه و مختصر انتخاب کنید

با وجود اینکه کلمات کلیدی مهم هستند اما در مورد طول دامنه خود هم زیاده‌روی نکنید. دامنه‌های کوتاه و مختصر بهتر در ذهن افراد می‌مانند. توصیه بیشتر بر این است که دامنه خود را کمتر از 15 کاراکتر نگه دارید. به خاطر سپردن دامنه طولانی برای کاربران سخت‌تر است.

تلفظ و املای نام دامنه خود را آسان کنید

شما باید بتوانید نام دامنه خود را در هنگام صحبت کردن و نوشتن به راحتی به اشتراک بگذارید. اگر قصد دارید تا در آینده از آدرس وب سایت خود برای ایجاد ایمیل کاری حرفه‌ای استفاده کنید، قطعا باید درک و املای آن برای هر شنونده‌ای آسان باشد.

نام دامنه منحصر بفردی را انتخاب کنید

نام دامنه شما باید منحصر بفرد باشد تا بتوانید در ذهن خوانندگان جایگاه خود را متمایز کنید. البته برای این کار می‌توانید سری به وب سایت‌های رقیب بزنید و از آنها ایده بگیرید. اما توجه کنید که متهم به کپی برداری نشوید چرا که به اعتبار شما لطمه خواهد زد.

از خط تیره در دامنه استفاده نکنید

توصیه ما این است که هرگز از خط تیره در نام دامنه استفاده نکنید. خط تیره می‌تواند نشانه‌ای از دامنه‌های هرزنامه‌ای باشد. قطعاً شما نمی‌خواهید دامنه شما به آنها مرتبط باشد.

در مورد نام دامنه خود تحقیق کنید

قبل از ثبت دامنه، سعی کنید بفهمید که آیا قبلاً چنین نامی ‌ثبت شده است یا خیر. برای این کار می‌توانید در گوگل جستجو کنید. همچنین در دسترس بودن وب سایتی با آن نام دامنه را می‌توانید در رسانه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام و توییتر و … نیز جستجو کنید.

سوالات متداول

ساب دامین یا زیر دامنه چیست‌؟

زیر دامنه در اصل یک دامنه فرزند برای دامنه اصلی خودتان است. به طور مثال music.abc.com می‌تواند یک زیردامنه برای دامنه abc.com شما باشد.

URL چیست و چه تفاوتی با دامنه دارد؟

URL (Universal Resource Locator) یک آدرس کامل وب سایت است که برای یافتن یک صفحه خاص از وب سایت به کار برده می‌شود. در حالی که دامنه نام وب سایت است. یک URL به هر یک از صفحات داخلی یک وب سایت اشاره دارد.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدن نظرات
small

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − 14 =

عضویت در خبرنامه مبین هاست
مطالب کدام دسته‌بندی‌ها برای شما جذاب‌تر است؟

آنچه در مقاله می‌خوانید

مقالات مرتبط
فریمورک Django
آموزش برنامه نویسی

همه چیز درباره فریمورک Django و نحوه استفاده از آن

فریم ورک Django یک ابزار متن‌باز بر پایه زبان برنامه‌نویسی پایتون است که از آن برای ساخت انواع وب‌سایت‌ها و پلتفرم‌های پیچیده استفاده می‌شود. این

خدمات مبین هاست