iLO چیست و نحوه کانفیگ آن چگونه است؟

آنچه در مقاله می‌خوانید

پیش از آن که با نحوه کانفیگ iLO آشنا شویم باید بدانیم که iLO تراشه‌ای (chipset) است که شرکت HP برای مدیریت و دسترسی به سرورهای تولید شده توسط این شرکت از راه دور و به صورت مستقل از سیستم عامل و مادربورد سرور تعبیه کرده است. این تکنولوژی مخصوص سرور های hp است.

این تراشه پورت سخت افزاری اختصاصی و همچنین پردازنده مخصوص به خودش را هم دارد. در صورتی که مشکل سخت افزاری یا نرم افزاری بوجود آمده امکان مدیریت سرور اختصاصی از راه دور مثل ریست یا خاموش کردن سرور فراهم است.

به عنوان مثال اگر اشکال سخت افزاری مثل خرابی رم یا فن پیش بیاید یا مشکلاتی باعث بالا رفتن دمای داخلی سرور شود با استفاده از امکانات تعبیه شده جهت بررسی آنی سلامت سخت افزاری سیستم  امکان بررسی مشکل از راه دور و به صورت remote فراهم است.

علاوه بر این موارد، iLO اطلاعات کاملی از منابع سرور مثل میزان رم، مدل و قدرت پردازنده، میزان مصرف انرژی و مدیریت آن، وضعیت سلامت و میزان فضای ذخیره سازی و … را ارائه می کند.

یکی دیگر از امکانات iLO امکان نصب سیستم عامل دلخواه روی سرور با استفاده از این تراشه است.

به طور کلی و خلاصه Management iLO به کاربر اجازه می‌دهد تا اقدامات زیر را از راه‌دور روی سرور انجام دهد:

  • سرور را روشن و خاموش کند.
  • سرور را مجدداً راه‌اندازی (Restart) کند.
  • سرور را بدون توجه به وضعیت سیستم‌عامل سرور نظارت کند.
  • مصرف برق را اندازه‌گیری کند.
  • نصب Patchها، بروزرسانی‌ Firmware و… را اعمال کند.
  • دسترسی به Event Log و HP Integrated Log را فراهم کند.

جدول معرفی نسخه ‌های iLO به ترتیب هر نسل سرور

جدول معرفی نسخه ‌های iLO

 

لایسنس‌های iLO

  • ویژگی‌های استاندارد: این ویژگی‌ها بدون هزینه اضافی و بصورت پیش‌فرض وجود دارد. پشتیبانی از ویژگی‌های استاندارد iLO تحت ضمانت سخت‌افزار سرور تحت پوشش قرار می‌گیرد.
  • ویژگی تحت لایسنس: لایسنس‌های پشتیبانی 1 و 3 ساله وجود دارد. با این حال، زمانیکه قرارداد پشتیبانی منقضی شد، می‌توانید به استفاده از ویژگی‌های تحت لایسنس ادامه دهید. اما، پشتیبانی از آن ویژگی‌ها انجام نمی‌شود. البته، می‌توانید پشتیبانی از ویژگی‌های دارای لایسنس را تمدید کنید.

انواع لایسنس‌ها عبارتند از (یک ویژگی ممکن است توسط چندین لایسنس پشتیبانی شود):

  • Advanced Premium Security Edition
  • Advanced /iLO Advanced for Blades
  • iLO Scale-Out
  • iLO Essentials

نحوه کانفیگ iLO

iLO را می‌توان از راه‌های مختلفی پیکربندی کرد، از جمله:

  • پیکربندی مبتنی بر مرورگر
  • دسترسی به iLO RBSU در هنگام Self -Test (فشردن کلید F8 هنگام Boot up)
  • پیکربندی اسکریپت از راه‌دور
  • پیکر بندی دستی On-Line

تنظیم IP در iLO

تنظیم IP در iLO در مرحله اول از طریق کنسول انجام می‌شود. بعد از روشن کردن و یا ریست سرور، با نمایش عبارت زیر داخل کنسول، کلید F8 را فشار دهید تا وارد بخش تنظیمات iLO بشوید:

کلید F8

 

حالا در این صفحه که تنظیمات iLO است، از تب Network گزینه DNS/DHCP را انتخاب می‌کنیم:

تب Network

 

بعد گزینه DHCP Enable را در حالت OFF قرار می دهیم تا آدرس دهی اتوماتیک غیر فعال شود. بعد از آن با کلید F10 تغییرات را ذخیره می کنیم:

DHCP Enable

 

از تب Network گزینه NIC and TCP/IP رو انتخاب می کنیم:

NIC and TCP/IP

 

در پنجره باز شده جهت استفاده از پورت iLO به صورت Dedicated، گزینه Network Interface Adapter را در حالت ON قرار می‌دهیم. تنظیمات IP مورد نظر را هم با فشردن کلید F10 ثبت می کنیم.

نکته مهم!

بعد از هر بار تغییر دادن گزینه Network Interface Adapter، سیستم آدرس دهی اتوماتیک (DHCP) هم  فعال می‌شود؛ پس مجددا از تب Network گزینه DNS/DHCP را انتخاب می کنیم و گزینه DHCP Enable را در حالت OFF قرار می‌دهیم.

Network Interface Adapter

در غیر این صورت برای استفاده از پورت iLO به صورت Shared، گزینه Network Interface Adapter را در حالت Shared Network Port قرار می دهیم و تنظیمات IP مورد نظر را با فشردن کلید F10 ثبت می کنیم:

Shared Network Port

Shared Network Port

 

روش دیگر IP دهی به iLO از طریق رابط وب است. از بخش Network وارد بخش iLO Dedicated Network Port شوید؛ بعد از تب General گزینه Use iLO Dedicated Network Port را فعال کنید، حالا دکمه Submit را بزنید:

رابط وب

 

به تب IPv4 دقت کنید که گزینه Enable DHCPv4 به صورت پیش فرض غیر فعال باشد. تنظیمات IP مورد نظرتون رو وارد کنید و به ترتیب گزینه Submit و  Reset را انتخاب کنید تا iLO ریست شده و پورت Dedicate هم فعال شود:

Enable DHCPv4

 

برای استفاده از حالت Shared Port هم از بخش Shared Network Port وارد تب General شوید و گزینه Use Shared Network Port – FlexibleLOM را فعال کنید. اینجا یکی از پورت های فعال را انتخاب می کنیم (معمولا اولین پورت). دکمه Submit را فشار دهید و به تب IPv4 مراجعه کنید:

Use Shared Network Port – FlexibleLOM

 

بازهم تو تب IPv4 دقت کنید که گزینه Enable DHCPv4 به صورت پیش فرض غیر فعال باشد. تنظیمات IP مورد نظر را انجام دهید و به ترتیب گزینه Submit و Reset را انتخاب کنید تا iLO ریست و پورت Share فعال شود:

Enable DHCPv4

 

نحوه مدیریت سرور توسط iLO (روشن، خاموش، ریست)

ساده ترین روش جهت مدیریت سرور از طریق iLO استفاده از نشانگر وضعیت پاور در سمت راست پایین صفحه است. در حالت خاموش بودن سرور استفاده از گزینه Momentary Press برابر با فشردن کلید فیزیکی پاور بر روی سرور است:

نشانگر وضعیت پاور

 

در حالت روشن بودن سرور هم میشود با استفاده از همین قابلیت سرور رو خاموش (Momentary Press)، خاموش از طریق نگه داشتن دکمه پاور (Press and Hold)، …. و ریست (Reset) کرد:

نشانگر وضعیت پاور

 

روش دیگر استفاده از مسیر Power Management –> Server Power است:

Power Management

 

ایجاد و حذف کاربر و تغییر رمز عبور کاربران

رابط کنسول

امور مرتبط با مدیریت کاربرها هم از طریق iLO کار خیلی ساده‌ای است.

نکته مهم:

توجه داشته باشید که در مسیر Settings –> Configure گزینه Local Users حتما در حالت Enabled قرار داشته باشد. در غیر این صورت کاربرایی که از طریق iLO ایجاد شدند قابلیت استفاده ندارند.

رابط کنسول

رابط کنسول

 

ایجاد کاربر

برای اضافه کردن کاربر جدید، از تب User گزینه Add را انتخاب کنید:

ایجاد کاربر

 

در پنجره باز شده اطلاعات مربوط به کاربر جدید مثل نام کاربری و رمز عبور رو وارد کنید و از بخش iLO Privileges دسترسی های کاربر جدید را هم بسته به نیاز تغییر دهید. با فشردن کلید F10 کاربر جدید ایجاد می‌شود:

iLO Privileges

 

حذف کاربر

برای حذف کاربر هم از تب User گزینه Remove را انتخاب کنید:

حذف کاربر

 

بعد از آن با استفاده از کلید های جهت نما، کاربر موردنظر را در حالت انتخاب قرار دهید و کلید Enter رو فشار بدهید:

حذف کاربر

 

مجددا کلید Enter رو جهت تایید حذف کاربر فشار بدهید:

حذف کاربر

 

تغییر رمز عبور کاربران

برای تغییر رمز عبور کاربر از طریق کنسول iLO، از تب User گزینه Edit را انتخاب کنید:

تغییر رمز عبور کاربران

 

بعد کاربر مورد نظر را با کلید Enter انتخاب کنید:

تغییر رمز عبور کاربران

 

در این پنجره می توانید رمز عبور کاربر و همچنین دسترسی های مربوطه رو تغییر دهید و با فشردن کلید F10 تغییرات را هم ذخیره کنید:

دسترسی های مربوطه

 

در نهایت از تب File گزینه Exit را انتخاب کنید تا iLO ریست شود:

دسترسی های مربوطه

رابط وب

ایجاد کاربر جدید

برای ایجاد کاربر جدید از مسیر Administration –> User Administration گزینه New را از قسمت Local Users انتخاب کنید:

رابط وب ایجاد کاربر جدید

 

در پنجره باز شده داخل قسمت User Information اطلاعات مربوط به کاربر جدید شامل نام کاربری و رمز عبور و تو قسمت User Permissions دسترسی های کاربر جدید رو مشخص کنید و در نهایت گزینه Add User را هم انتخاب کنید:

User Information

 

تغییر رمز عبور

برای تغییر رمز عبور کاربر از مسیر Administration –> User Administration ابتدا کاربر مورد نظر را در حالت انتخاب قرار دهید، بعد گزینه Edit را انتخاب کنید:

تغییر رمز عبور

 

در این پنجره هم می توانید اطلاعاتی مثل نام کاربری را ببینید و همچنین با فعال سازی گزینه Change Password رمز عبور کاربر موردنظر را تغییر بدهید. همینطور دسترسی های کاربر از بخش User Permissions قابل تغییر هستند. در نهایت با کلیک روی گزینه Update User تغییرات را اعمال کنید:

Change Password

 

حذف کاربر

برای حذف کاربر از مسیر Administration –> User Administration ابتدا کاربر مورد نظر را در حالت انتخاب، بعد گزینه Delete را انتخاب کنید:

حذف کاربر

 

در این پنجره گزینه OK را جهت تایید حذف کاربر انتخاب کنید:

حذف کاربر

 

تشخیص منابع سرور از طریق iLO

برای بررسی منابع سخت افزاری سرور با استفاده از iLO ابتدا وارد کنترل پنل مدیریتی وب آن شوید:

تشخیص منابع سرور از طریق iLO

 

این رابط دارای یک لیست ناوبری در سمت چپ صفحه ‌است. شما ‌می‌توانید روی یکی از گزینه‌های این لیست کلیک کنید و بعد تب مورد نظر را انتخاب کنید. در واقع اولین صفحه‌ای که به طور پیش فرض در رابط وب می بینیم تب Overview است که زیر مجموعه گزینه اطلاعات یا Information ‌قرار دارد. حالا برای بررسی منابع موجود سرور از بخش status روی گزینه System health کلیک کنید تا به صفحه system information منتقل شوید و یا از سمت راست بخش System Information را انتخاب کنید:

لیست ناوبری

 

تب summary

اولین تب که summary نام دارد وضعیت سلامت و کارکرد منابع سخت افزاری را به صورت مختصر نمایش می دهد. وجود آیکون سبز رنگ نشان دهنده سلامت هر بخش است:

summary

 

بخش Fans اطلاعاتی در خصوص تعداد فن های موجود روی سرور و وضعیت کارکرد آن‌ها ارائه می دهد:

Fans

 

تب Temperatures

تب Temperatures هم اطلاعات مربوط به دمای قطعات داخلی سرور رو ارائه می دهد. یکی از موارد مهم این بخش دمای مربوط به پردازنده است. ستون Reading دمای فعلی و ستون Thresholds دمای بحرانی قطعه مربوطه را نشون می دهد:

Temperatures

 

بخش Power هم جزئیاتی در خصوص پاور سرور ارائه می دهد. در قسمت Power Supply Summary میزان مصرف فعلی انرژی (Present Power Reading)، وضعیت پاور (Power Status)، حالت مصرف انرژی (High Efficiency Mode) و در قسمت Power Supplies هم وضعیت موجود بودن پاور روی سرور (Present)، سلامت پاور (Status)، ظرفیت و توان خروجی (Capacity) قابل بررسی است:

Power

 

تب Processors

تب بعدی که Processors نام دارد تعداد پردازنده های موجود روی سرور را نمایش می دهد. در زیر مجموعه هر پردازنده اطلاعاتی از قبیل کمپانی سازنده پردازنده، مدل، سری و همچنین توان پردازشی آن (Processor Name)، وضعیت سلامت (Processsor Status)، سرعت پردازشی (Processor Speed)، تعداد هسته و رشته های پردازشی (Execution Technology)، ساختار (Memory Technology) و همچنین میزان حافظه 3 لایه هر پردازنده وجود دارد:

Processors

 

تب Memory 

در تب Memory هم بخش Memory Summary تعداد Socket مختص هر پردازنده روی مادربورد (Number of Sockets)، میزان رم موجود برای هر پردازنده (Total Memory) و فرکانس رم ها (Operating Frequency) را نمایش می دهد. قسمت Memory Details اطلاعات مربوط به رم هر پردازنده را به صورت انفرادی قابل دسترس دارد. مهمترین این موارد شامل وضعیت سلامت رم (Status)، نوع رم (Type)، سایز رم (Size) و فرکانس عملیاتی اون (Maximium Frequency) هستند:

Memory

 

بخش Network کارت های شبکه موجود رو به همراه آدرس آیپی و وضعیت فعالیت اون ها نمایش می دهد.

در تصویر زیر سرور مورد نظر دارای دو آداپتر فیزیکی شبکه است. اینترفیس اول مربوط به چیپست iLO است که اطلاعاتی در خصوص آدرس آیپی، مک و حالت Dedicate یا Share بودن اینترفیس مذکور ارائه داده است و اینترفیس دوم هم کارت شبکه 1 گیگابیت اتصال به شبکه اینترنت به همراه نوع، مدل، آدرس آیپی و مک مربوطه است:

Network

 

بخش Device Inventory شامل اطلاعاتی در مورد قطعات متصل به سیستم هست که قابلیت تعویض شدن دارن. تو مثال زیر یک کارت شبکه، Raid Controller و IDE Controller به همراه نام کمپانی سازنده، مدل، شماره سریال و وضعیت کارکرد آن قابل مشاهده است:

Device Inventory

 

بخش Storage شامل اطلاعاتی درمورد وضعیت Raid Controller، مدل، مقدار کش آن (Cache Module Memory)، تعداد Logical Drive های موجود در فضای ذخیره سازی، مقدار فضای قابل استفاده در هر Logical Drive (Capacity) و نوع Raid (Fault Tolerance) است:

Storage

 

تب Firmware اطلاعات مربوط به firmware قطعات سرور و نسخه اآن‌ها را  در دسترس قرار می دهد. مهمترین موارد این قسمت اطلاعات مربوط به iLO و System ROM (BIOS) است:

Firmware

 

بخش آخر که Software نام دارد شامل اطلاعاتی در مورد برنامه ها و ماژول های نصب شده روی سرور توسط کمپانی سازنده برای کارکرد ایمن و بدون اشکال سرور و یا ماژول های نصب شده توسط کاربر است:

Software

 

عیب یابی سرور از طریق iLO

فرآیند عیب یابی سرور با iLO کاری ساده است. در صورت بروز مشکل در سرور، بعد از ورود به رابط گرافیکی وب؛ در بخش Overview، در مقابل گزینه System Health عبارت Degraded مشاهده می شود:

عیب یابی سرور از طریق iLO

 

نحوه تشخیص خرابی فن از طریق iLO

به عنوان مثال بعد از بروز مشکل درمورد فن سرور، با ورود به بخش System Information، اطلاعاتی مبنی بر عدم کارکرد صحیح فن قابل دسترسی است:

نحوه تشخیص خرابی فن از طریق iLO

 

با ورود به تب Fans می‌توان دید که فن شماره یک سرور دچار مشکل است و از طرفی علت بالا رفتن دمای داخلی سرور و کارکرد حداکثری تمامی فن های سرور هم هست :

نحوه تشخیص خرابی فن از طریق iLO

 

نحوه تشخیص خرابی و اشکالات رم در سرور

رم از جمله قطعاتی است که با بروز نوسانات برق احتمال آسیب پذیری را داراست. در صورت ایجاد اشکال در کارکرد یا سلامت رم می‌توانید این موضوع را در تب Summary از بخش System Information مشاهده کنید:

نحوه تشخیص خرابی و اشکالات رم در سرور

 

همچنین در صورت بروز اشکال در کارکرد سرور یا قطعات اون میشود از بخش Integrated Management Log به بررسی موضوع پرداخت.

در این مثال سرور در هنگام تست قطعات، اشکالات درخصوص رم رو لاگ کرده است:

Integrated Management Log

 

جهت بررسی جزئی تر اشکال می‌توانید وارد تب Memory از بخش System Information شده و رم دارای مشکل به همراه شماره socket و پردازنده آن رو مشاهده کرد:

System Information

 

تشخیص خرابی پاور در سرور

در صورت ایجاد اشکال در کارکرد یا سلامت پاور هم، این موضوع در تب Summary از بخش System Information قابل مشاهده است:

تشخیص خرابی پاور در سرور

 

در  تب Power دو نکته قابل بررسی است:

  • در صورتی که دو پاور رو سرور نصب شده باشه و یکی از اون ها دارای اشکال در کارکرد یا قطعی برق شده باشد،در ستون Present باید وجود پاور با عبارت OK مشخص شده باشد و علت اشکال در کارکرد آن در ستون Status قابل مشاهده باشد:تشخیص خرابی پاور در سرور
  • در صورتی که یک پاور رو سرور نصب شده باشد، تو ستون Status عبارت NOT Installed مشاهده میشود؛ بدین ترتیب با قطع برق یا خرابی پاور دسترسی به سرور هم امکان پذیر نخواهد بود:NOT Installed

 

ریست iLO

جهت ریست iLO بعد از ورود به کنسول، از تب File گزینه Set Defaults را انتخاب کنید:

ریست iLO

 

در این پیام دکمه F10 رو فشار بدید تا ریست iLO را تایید کنید:

ریست iLO

 

توجه داشته باشید که بعد از ریست و کانفیگ دوباره IP، از مسیر Administration –> Licensing لایسنس iLO فعال سازی شود:

لایسنس iLO فعال

امیدواریم این مطلب در خصوص iLO تمام چالش‌های شما را در این خصوص حل کرده باشد. چنانچه هنوز در این خصوص مشکلی دارید که به آن پاسخ داده نشده است می‌توانید آن را در بخش نظرات مطرح کنید تا در اسرع وقت به آن پاسخ داده شود. در ضمن اگر قصد خرید انواع سرور از جمله سرور اشتراکی یا  سرور اختصاصی ایران یا خارج را دارید می‌توانید با کارشناسان فروش ما در مبین هاست تماس بگیرید.

2/5 - (2 امتیاز)
دیدن نظرات
small

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + 18 =

عضویت در خبرنامه مبین هاست
مطالب کدام دسته‌بندی‌ها برای شما جذاب‌تر است؟

آنچه در مقاله می‌خوانید

مقالات مرتبط
نصب کوبرنتیز
آموزش دواپس

آموزش نصب کوبرنتیز روی لینوکس اوبونتو 22.04!

کوبرنتیز یکی از نوآورانه‌ترین فناوری‌هایی است که می‌توانید برای استقرار، مقیاس‌گذاری و مدیریت اپلیکیشن‌ها، بدون توجه به پلتفرم زیرساختی، از آن استفاده کنید. اگر شما

خدمات مبین هاست