کنترل پنل سی پنل داشبوردی است که به شما در مدیریت حساب میزبانی خود کمک مینماید. در واقع کنترل پنل cPanel مانند دسکتاپ شما عمل مینماید، جایی است که شما با استفاده از آیکونها و برنامههای مختلفی که در آن گنجانده شده است، به راحتی میتوانید سایت خود را مدیریت نمایید. بدون استفاده از کنترل پنل cPanel، مدیریت میزبانی شما بسیار فنی و سخت خواهد شد و افرادی که از دانش فنی کافی برخوردار نیستند در استفاده از آن به مشکل برخورد خواهند کرد. اما با استفاده از کنترل پنل سی پنل انجام کارهای پیچیده تنها با استفاده از چند کلیک امکانپذیر خواهد شد. این نرمافزار منحصر به فرد این امکان را فراهم میآورد تا مبتدیان بتوانند حسابهای خود را به خوبی پشتیبانی و مدیریت نمایند.
سی پنل چیست؟
اگر شما از جمله افرادی هستید که به تازگی وارد دنیای وبسایتها شدهاید و با خواندن مقدمه هنوز هم این سوال برای شما باشد که cPanel چیست و چه کاربردی دارد بهتر است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. سی پنل به شما اجاره میدهد تا فرآیندها را ساده و به آسانی انجام دهید.
هاستهای مختلف از جمله هاست لینوکس ممکن است محیط cPanel مختلف با ورژنهای مختلف داشته باشند، اما این نباید نگران کننده باشد چرا که همه آنها دارای امکانات مشابهی است که برای مدیریت وبسایت شما طراحی شده است.
کاربردهای سی پنل
کنترل پنل سی پنل همانند وردپرس یک رابط کاربری است که به سیستم پیچیده برای توسعه نیاز ندارد و کاربران مبتدی به راحتی میتوانند از آن استفاده نمایند. شما معمولاً کنترل پنل cPanel را به عنوان کنترل پنل اصلی برای هاستهای اشتراکی و هاست لینوکس میبینید. به عنوان مثال، کنترل پنل هاست Bluehost، Hostgator، Godaddy همه این موارد از cPanel استفاده میکنند.
به طور خلاصه، محیط سی پنل از مجموعهای از Navigation، Button، لینکها و محیط گرافیکی تشکیل شده است و مجموعهای از ابزارهای مورد نیاز برای میزبانی و مدیریت فایل را به صورت بصری و قابل فهم فراهم میآورد.
از جمله کاربردهایی که در سی پنل فراهم شده است عبارتند از:
- ساماندهی فایلها در وبسایت
- ایجاد و مدیریت دامنه و سابدامنه.
- ایجاد و مدیریت اکانت ایمیل
- نصب نرمافزار مانند وردپرس
- مدیریت کاربران
- ایجاد رمز عبور و بالا بردن امنیت
و بسیاری از کاربردهای دیگر که شما در هنگام استفاده از cPanel مشاهده خواهید کرد.
آیا سی پنل رایگان است؟
cPanel رایگان نیست. با این حال، بیشتر ارائه دهندگان خدمات هاست برای سی پنل پولی از مشتریان دریافت نمیکنند و بدون هزینه اضافه، آن را در برنامههای میزبانی خود قرار میدهند. اما برخی از ارائه دهندگان نیز وجود دارند که برای سال اول سی پنل را به صورت رایگان قرار میدهند اما در سالهای بعد هزینه دریافت میکنند.
مزایای سی پنل
سی پنل یک کنترل پنل پرکاربرد برای میزبانی وب است. اولین بار در سال 1996 منتشر و نزدیک به دو دهه است که به عنوان یک کنترل پنل وب قابل اعتماد محبوبیت زیادی به دست آورده است.
در cPanel دو رابط وجود دارد، یک رابط مشتری به نام cPanel و یک رابط مدیریت سرور به نام مدیر میزبان وب (WHM). در حالی که کنترل پنل سی پنل تنها محدود به مدیریت یک حساب میزبانی است، اما وقتی با WHM همراه شود اجازه کامل مدیریت سرور را میدهد.
میزبانی وب سی پنل دارای چندین مزیت است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:
1- نصب cPanel
اولین مزیتی که میتوان نام برد این است که نصب cpanel ساده است. فقط به یک سیستمعامل لینوکس نیاز دارد که حداقل دارای 20 گیگا بایت فضای ذخیرهسازی و حداقل 512 مگابایت رم باشد. مراحل نصب بسیار ساده است و با چند مرحله که کاربر به راحتی میتواند آن را میتواند قابل نصب است.
2- رابط کاربری ساده، پیمایش آسان، محیط رنگارنگ و پرجنب و جوش
سی پنل دارای یک رابط کاربری زیبا و ساده در سمت کلاینت است. پیمایش آن ساده و کاملاً مبتنی بر آیکون است و شناخت ویژگیهای مهم را با استفاده از آیکونها برای کاربر ساده مینماید. رابط گرافیکی آن نیز، بسیار کاربرپسند است.
سی پنل به راحتی قابل تغییر قالب است و بسیار از پوستهها قابل دسترس هستند: بسیاری از شرکتها از این قابلیت سی پنل استفاده میکنند.
3- پشتیبانی از دستورات آسان برای توابع پیچیده
کاربران قادر خواهند بود تا تمامی وظایف اساسی و همچنین پیچیده مانند ارزیابی فضای موجود دیسک را به راحتی انجام دهند. نگهداری و پشتیبانگیری تنها با چند کلیک ساده امکانپذیر است.
4- پشتیبانی بسیاری از سیستمعاملها از cPanel
کنترل پنل cPanel، برای پشتیبانی از بسیاری از سیستمعاملهای مانند Redhat، Fedora، Debian توسعه یافته است.
5- سازگاری
کنترل پنل سی پنل با بسیاری از مرورگرها از جمله کروم، فایرفاکس، اپرا سازگار است و کاربران بدون هیچ مشکلی میتوانند از محیط cPanel در این مرورگرها استفاده نمایند. علاوه بر این موارد، سی پنل از افزونههای شخص ثالث نیز پشتیبانی مینماید که کاربران میتوانند در ساخت وبسایتهای پویا از آن استفاده نمایند.
6- نصب آسان افزونههای مختلف
نصب برنامههای شخص ثالث در سی پنل بسیار آسان است. از جمله محبوبترین افزونههای سی پنل بدون شک Fantastico است. Fantastico یک برنامه نصب خودکار است که به مشتریان اجازه میدهد تا بیش از 50 برنامه کاربردی را نصب کنند. این برنامهها میتوانند وبلاگ، تابلوهای اعلانات و کتابهای مهمان باشند.
7- محبوبیت
سی پنل به خوبی شناخته شده است و از طرف مشتریان دنیای وب پذیرفته شده است و بزرگترین نام در صنعت کنترل پنل میباشد. محبوبیت سی پنل باعث شده است تا به مشتریان این ذهنیت را بدهد که از محصولی پایدار و قابل اطمینان استفاده میکنند.
8- قابلیت انتقال
سی پنل بسیار روان و بدون مشکل است. این به معنای این است که اگر مدیر یک وبسایت بخواهد وبسایت را به هاست دیگری منتقل کند، برای سی پنل هیچ مشکلی ایجاد نخواهد شد.
9- آسانی در ارتقا وبسایت
وقتی یک سایت از نظر تعداد کاربران و محصولات بزرگتر میشود، مدیر یک وبسایت چارهای جز ارتقا وبسایت نخواهد داشت. ارتقا وبسایت و افزایش پهنای باند و ظرفیت ذخیره سازی در سی پنل تنها با چند کلیک ساده امکان پذیر است.
10- آپدیت
سی پنل به صورت منظم نسخههای جدید خود را منتشر میکند و این نشان دهنده تعهد این شرکت به ارائه محصولی باکیفیت است.
معایب کنترل پنل cPanel
قیمت: کنترل پنل سی پنل برای وبسایتهای شرکتهای کوچک و متوسط کمی گران است. هزینه لایسنس سی پنل همچنین میتواند برای مشاغل کوچکتر مشکلساز باشد، زیرا ممکن است قیمت این محصول برای شرکتهای کوچک کمی گران باشد.
هدف آسان: شاید بسیار غمانگیز باشد که چنین کنترل پنلی به سرور نرمافزاری خود وابسته است و این مورد میتواند آن را به عنوان یک هدف نرمافزاری برای هکرها قرار دهد. بنابراین رمزگذاری یک مشکل بزرگ برای سی پنل محسوب میشود.
چیدمان متفاوت WHM و cPanel: Whm از چیدمان متفاوتی نسبت به cPanel برخوردار است. WHM دارای یک طرحبندی قاب شده، با یک ناوبری کشیده در سمت چپ آن است و یک منوی مبتنی بر نماد پنجره در سمت راست خود دارد. اگرچه پیمایش کردن در Whm بسیار سادهتر است اما این مورد میتواند برای کاربران مبتدی کمیگیج کننده باشد. بسیاری از کنترل پنلهای دیگر از طرح و چیدمان یکسانی برای کنترل پنل فروشنده و کاربر نهایی استفاده میکنند.
هاست سی پنل اساساً مبتنی بر لینوکس است که شامل نصب سی پنل است. برنامه میزبانی در واقع یک اکانت برای میزبانی وب شما ارائه مینماید. با در نظر گرفتن این موضوع، سی پنل را میتوان در انواع میزبانی از جمله هاست اشتراکی، هاست اختصاصی و هاست وردپرس استفاده کرد.
مقایسه کنترل پنل سی پنل و دایرکت ادمین
1- سازگاری با سیستمعاملها
یکی از عوامل بسیار مهم برای انتخاب کنترل پنل، نوع سیستمعاملی است که بر روی سرور خود میخواهید نصب کنید است. کنترل پنل سی پنل و دایرکت ادمین از سیستمعاملهای مبتنی بر لینوکس پشتیبانی میکنند. در حالی که سی پنل توسط Centos، Cloud Linux، Redhat پشتیبانی میشود دایرکت ادمین با Red Hat، Debian، Freebsd، Centos پشتیبانی میشود.
2- عملکرد
پس از انتخاب سیستمعامل، نوبت آن میرسد تا سی پنل و دایرکت ادمین را از نظر عملکرد با یکدیگر مقایسه کنید. سی پنل از نظر عملکرد در مقایسه با دایرکت ادمین برنده است. چرا که هم سریعتر عمل میکند و هم اینکه از حافظه کمتری برای اجرا استفاده میکند.
3- رابط کاربری
در حال حاضر از نظر رابط کاربری دایرکت ادمین بر سی پنل رابط کاربری تمیزتر و کاربردیتری است.
4- قابلیت گسترش
به دلیل ادغام سی پنل با Whm باعث شده است که یک ترکیب عالی را برای افزایش مدیریت و کارایی سرور ارائه نماید. علاوه بر اینکه هر دو آنها مدیریت سایت را بهبود میبخشند.
5- امنیت
سی پنل برای بالا بردن امنیت ویژگیهایی مانند نصب خودکار گواهیهای SSL، جلوگیری آدرس IP خاص و لیستی با محافظت از رمز عبور را ارائه مینماید.
اما دایرکت ادمین با Cpguard، ترکیب میشود. که مجموعهای از برنامههای وب با استفاده از WAF تجاری است.
6- قیمت
cPanel به صورت مجوز دار و در سرورهای ابری و اختصاصی در دسترس هستند. علاوه بر این قیمت هر دو این کنترل پنل به نوع دسترسی بستگی دارد. به عنوان مثال، قیمت cPanel از 10 دلار شروع میشود. از طرف دیگر دایرکت ادمین تنها کنترل پنلی است که به مدیران وب اجازه میدهد از مجوزها و به روزرسانی و آپدیتهای نامحدود آن لذت ببرند.
معرفی بخشهای اصلی cPanel
- Files : رابط بازیابی فایل و دایرکتوری به شما این امکان را میدهد تا از فایلها و پوشهها پشتیبان تهیه کرده و آنها را ذخیره نمایید.
- Preferences: در این بخش تنظیمات مربوط به محیط کاربری قرار داده شده است.
- Databases: در این بخش شما میتوانید پایگاه داده دلخواه خود را ایجاد و مدیریت کنید.
- Web Applications: در این بخش میتوانید برنامههای محبوب و پرکاربردی مانند وردپرس و جوملا و برنامههای دیگر را انتخاب و فعال کنید.
- Domains: در این بخش تنظیمات مربوط به اتصال دامنه و زیردامنه را میتوانید انجام دهید.
- Metrics: در این بخش شما میتوانید اطلاعاتی از آمار و ارقام وبسایت خود مشاهده نمایید.
- Security: در این بخش تنظیمات امنیتی مانند SSL قرار داده شده است.
- Software: در این بخش تنظیمات مربوط به نرمافزارهای جدا از cPanel و PHP گنجانده شده است.
- Advanced: در اینجا تنظیمات پیشرفتهتری مانند تنظیمات کنترل پنل و ابزارها قرار داده شده است.
- Email: در این بخش تنظیمات مربوط به ساخت ایمیل و اکانت برای کاربران قرار داده شده است.