همین ابتدا اگر بخواهیم بگوییم آپاچی چیست؟ باید اینطور شرح بدهیم که وب سرور apache وظیفه ذخیرهسازی و ارسال محتوا از یک وبسایت را به مرورگری که آن را درخواست داده است بر عهده دارد. این درخواستها میتواند بهصورت عکس، فیلم، فایل و … باشد. در واقع آپاچی یک وب سرور است. Web Server ها انواع مختلفی دارند که از مهمترین و محبوبترین آنها میتوان به Apache اشاره کرد. اگر طراح یا مدیر سایت هستید این اطلاعات در خصوص این که Apache چیست کافی نیست. در این مقاله در خصوص اینکه دقیقا وب سرور آپاچی چیست و چه کاربردی دارد بیشتر صحبت کرده همچنین در خصوص این که مزایا و معایب استفاده از Apache چیست اطلاعات مفیدی ارائه خواهیم کرد تا این Web Server محبوب و معتبر را بیشتر بشناسید.
وب سرور Apache چیست؟
برای درک بهتر وب سرور آپاچی، شاید بهتر باشد کمی از تاریخچه آن اطلاعات داشته باشید. apache یک برنامه بسیار کاربردی و محبوب متخصصین طراحی سایت است که توسط بنیاد آپاچی از 20 سال پیش یعنی حدود سال 1995 توسعه و نگهداری میشود. اگر بهصورت خلاصه بخواهیم بگویم آپاچی چیست، میتوان گفت یک نرمافزار منبع باز است که بهصورت رایگان در اختیار وبسایتهای مختلف قرار گرفته است تا محتوای وبسایت خود را در اینترنت و برای کاربران ارائه دهند. با توجه به مطالعات انجام شده مشخص شده است که 67 درصد از کل سرورهای موجود در دنیا توسط آپاچی اجرا و پشتیبانی میشود.
یکی از سریعترین، قابل اعتمادترین و ایمنترین نرم افزار که میتوان بر روی سرور لینوکسی نصب و اجرا کرد، آپاچی است. امروزه بیشتر طراحان وبسایتها از CMS های معروف مانند وردپرس، جوملا و … استفاده میکنند. میزبان این سرورها اغلب Apache است که به درخواست کاربران پاسخ میدهد.
صاحبان وبسایتهای مختلف فارغ از این که از هاست لینوکس استفاده میکنند یا هاست ویندوزی به کمک آپاچی میتوانند محتوای وبسایت خود را به کاربران ارائه دهند. وب سرور آپاچی همانند وب سرور Nginx جزء وب سرورهای محبوب و پرکاربرد بهحساب میآید. زیرا در بیشتر سیستمعاملهای Unix و Linux از آن استفاده میشود.
سرویس دهنده http آپاچی (Apache HTTP Server) که بیشتر آن را آپاچی می نامند، نقش کلیدی در توسعه و پیشرفت دنیای وب و اینترنت داشته است. این برنامه تحت مجوز آپاچی بوده و به صورت متن باز است. وب سرور آپاچی بیش از 60٪ از کل وبسایت ها را پشتیبانی میکند. به راحتی میتوانید آپاچی را در سرور مجازی خود کانفیگ کنید.
نکته: شما میتوانید به راحتی وب سرور Apache را برروی سرورمجازی خود راه اندازی و کانفیگ کنید. اگر وی پی اس خریداری کردید و یکی از توزیع های لینوکس را برروی آن نصب کردید و بلد نیستید آن را کانفیگ کنید میتوانید کانفیگ مربوط به آن را به ما بسپارید.
وب سرور آپاچی از بسیاری از سیستمهای عامل را پشتیبانی می کند. از جمله آنها میتوان به : فری بیاسدی، لینوکس (همه توزیع ها) ، مکااساکس، ویندوز اشاره کرد.
Apache چطور کار میکند؟
وب سرور apache یک نرم افزار است که برای اجرا شدن، باید روی سرور نصب شود. وظیفه Apache این است که هنگامی که یک بازدید کننده از یک صفحه وبسایت بازدید میکند، بین سرور وبسایت و مرورگر بازدید کننده ارتباط برقرار کند. بازدید کننده برای مشاهده یک صفحه، از طریق مرورگر خود درخواست را به سرور ارسال میکند و آپاچی به این درخواست پاسخ میدهد و صفحه را روی مرورگر بازدید کننده نمایش میدهد.
به دلیل اینکه آپاچی یک نرم افزار کراس پلتفرم است، قابل نصب و اجرا بر روی یونیکس و ویندوز است. نحوه کار به این شکل است که وقتی کاربری درخواستی را از یک وبسایت ارسال میکند، Apache پاسخ را که شامل تمام درخواستها است بر میگرداند. به عبارت دیگر، سرور و سرویس گیرنده از طریق پروتکلHTTP با هم ارتباط برقرار میکنند که مسئولیت برقراری این ارتباط ایمن بر عهده آپاچی است.
وب سرور apache قابل تنظیم و شخص سازی است، زیرا ساختاری مبتنی بر ماژول دارد. ماژولها این امکان را فراهم میکنند که توسط آن مدیران سرورها و وبسایتهای مختلف ویژگیهای مد نظر خود را پیاده ساز کنند.
مزایای آپاچی
مزایای که وب سرور apache دارد باعث میشود که یک انتخاب بسیار مناسب برای وبسایت در یک سیستم عامل باشد. از این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- منابع باز و رایگان: مهمترین مزیت آپاچی Open Source بودن آن است که این کار باعث شده است که کدهای آن در دسترس همگان بوده و هر کاربر متناسب با نیاز خود آن را تغییر دهد. استفاده از آپاچی حتی برای فعالیتهای تجاری نیز رایگان ارائه میشود.
- پایداری: آپاچی نرم افزار پایدار و قابل اعتماد است که به راحتی فایلها و نرم افزارها را میتوان در آن مدیریت کرد.
- انعطاف پذیری: انعطاف پذیری وب سرور apache باعث میشود که به راحتی ماژولها و برنامههای خود را به آن اضافه کنید. ساختار مبتنی بر ماژول باعث ایجاد انعطاف پذیری آپاچی نسبت به سایر وب سرورها است.
- استفاده راحت: پیکربندی ساده آپاچی که باعث استفاده راحت کاربران میشود یکی از دلایل محبوبیت آپاچی است.
- قابلیت نصب بر روی سیستمعاملهای مختلف: وب سرور آپاچی به صورت cross platform است. یعنی به آسانی قابل نصب بر روی هر سیستمعامل بوده و قابل اجرا در انواع سرور اختصاصی یا اشتراکی یونیکس و ویندوز است.
- گزینه مناسب برای سیستمهای مدیریتی: قابل نصب بر روی انواع سیستمهای مدیریتی از جمله وردپرس، دروپال و… است.
- پشتیبانی بسیار عالی: شرکت آپاچی یک پشتیبانی قوی دارد که در صورت بروز هر مشکل بهراحتی و بهآسانی از آن بهرهمند شوید.
معایب آپاچی
همه برنامهها کنار مزایای که دارند معایبی هم دارند، آپاچی نیز از این مسئله مستثنا نیست در ادامه چند مورد از معایبی که وب سرور apache دارد را شرح خواهیم داد.
- عملکرد: زمانی که سایتی دارای ترافیک بالا در خصوص بازدیدکنندگان باشد، آپاچی دچار مشکلات عملکردی میشود.
- پیکربندی مختلف: یکی از معایب آپاچی وجود پیکربندیهای مختلف است که باعث آسیبپذیری در امنیت بیشتر آن میشود.
- ایجاد اشکالات و خطا: ایجاد ویژگی سفارش سازی باعث ایجاد مشکلات میشود. تغییر کد منابع اصلی باعث خطاهای بیشتر میشود در نتیجه، اشکال زدایی در آپاچی وقت و منابع بیشتر را درگیر میکند.
کاربردهای وب سرور Apache
با توجه به ویژگیهای که در خصوص وب سرور Apache در بخشهای قبل بیان شد، کاربردهای مختلفی دارد. یکی از این کاربردها، اداره همزمان چندین درخواست و انتقال داده با حداقل تنظیمات است. تنها عامل محدود کننده، قابلیتهای سختافزاری خود سرور است. آپاچی این قابلیت را دارد که ماژولهای ناخواسته را حذف کرده و Web Server را تبدیل به سرویسی کارآمدتر و سبکتر کند. استفاده از ماژولها باعث ایجاد امنیت، ذخیرهسازی، تایید اعتبار و… است.
کاربرد دیگر و مهم آپاچی این است که زمانی که یک توسعه دهنده بخواهد آدرس اصلی فایلها را از مرورگرها مخفی کند از آپاچی استفاده میکند. توسعه دهنده با اعمال برخی تغییرات در پرونده مانع از دزدیده شدن و هک فایلهای خود میشود. به عبارت دیگر با اعمال تغییرات دستور مورد نظر را به سرور ارائه میدهد.
ویژگیهای Apache
همینطور که می دانید وب سرور آپاچی ویژگیهای متعددی دارد و همچنین این وب سرور کانفیگ پذیرترین وب سرور در دنیا به شمار می آید که چند گزینه از ویژگیهای مربوط به آن را در زیر بررسی میکنیم :
- دارا بودن ماژول های احراز هویت و پشتیبانی از TLS و SSL.
- پشتیبانی از URL rewiter.
- تصدیق هویت براساس بانک اطلاعاتی.
- دارا چندین برنامهٔ رابط گرافیکی برای این برنامه.
- قابلیت تنظیم و اختصاصی نمودن انواع پیامهای خطا.
- داشن قابلیت VirtualHost در آپاچی.
- پشتیبانی از تنظیمات مربوط به ثبت وقایع در فایل بهصورت اختصاصی.
وب سرور آپاچی در مقایسه با وب سرور های دیگر مانند Nginx و Litespeed کمی کندتر است به هر حال وب سرور آپاچی یکی از قدرتمند ترین وب سرور های حال حاضر جهان است . وب سرور Apache جزو وب سرور های high-performance دسته بندی میشود.
برای اطلاعات بیشتر به سایت Apache مراجعه کنید.
نتیجه گیری
تاریخچه آپاچی ثابت کرد که یک نرم افزار بسیار مهم و کاربردی در بین کاربران بوده است. این برنامه امکان میزبانی اکثر وبسایتها با امنیت بالا را دارا است. عملکرد بسیار خوبی در استفاده از وردپرس، دروپال، جوملا و … را نیز دارد. اگر هنوز در خصوص این که آپاچی چیست نیاز به اطلاعات دارید و در این مطلب چالش شما به طور کامل پاسخ داده نشده است میتوانید پرسش خود را در خصوص این که وب سرور Apache چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد یا چطور میتوان از آن استفاده کرد در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناسان خبره ما در مبین هاست در اسرع وقت به آن پاسخ دهند.