دیتابیس PostgreSQL چیست و چه تفاوتی با MySQL دارد؟
چنانچه متن آموزشی دیتابیس چیست را در مبین هاست خوانده باشید میدانید که پستگرس (PostgreSQL) یکی از محبوبترین و مورد توجهترین پایگاههای داده منبع باز رابطهای در جهان است که با توجه به قابلیتهای زیاد خود توانسته حجم زیادی از نیازهای کاربران را در حوزههای مختلف رفع کند. اگر نمیدانید PostgreSQL چیست پیشنهاد میکنیم تا پایان با ما همراه باشید تا این دیتابیس را از جهات مختلف بررسی کرده و در نهایت روش نصب آن را به شما آموزش دهیم.
فهرست مطالب
دیتابیس PostgreSQL چیست؟
PostgreSQL پستگرس یک سیستم پایگاه داده شیگرا-رابطهای قدرتمند و متن باز است که از زبان SQL استفاده میکند. این سیستم پایگاه داده شیگرا پیچیدهترین حجم کاری دادهها را به آسانی و به بهترین شکل ممکن ذخیره و مقیاس میکند و در طول بیش از 35 سال توسعه فعال خود شهرت زیادی در خصوص قابلیت اطمینان، استحکام و عملکرد به دست آورده است.
موارد استفاده از دیتابیس PostgreSQL چیست؟
PostgreSQL به عنوان یک فضای ذخیره اولیه داده یا انبار داده برای بسیاری از برنامههای کاربردی وب، موبایل و تحلیلی استفاده میشود. فهرست زیر چند نمونه استفاده از PostgreSQL در دنیای واقعی را نشان میدهد:
صنعت مالی
PostgreSQL برای صنعت مالی بسیار مناسب است. چرا که با فناوری ACID کاملاً سازگار بوده و بنابراین برای پردازش تراکنش آنلاین ایده آل است. همچنین میتواند به خوبی با نرم افزارهای ریاضی مانند Matlab و R ادغام شود.
دادههای GIS دولتی
PostgreSQL از یک افزونه GIS واقعا قدرتمند به نام “PostGIS” برخوردار است که عملکردهای بسیاری را را برای پردازش دادههای هندسی در قالبهای مختلف ارائه میدهد.
فناوری وب و NoSQL
مقیاسپذیری در فضای وب یک مسئله مهم است و کامیونیتی PostgreSQL در چند سال گذشته سخت کار کرده تا مشکلات مقیاسپذیری را حل کند.
علاوه بر این، PostgreSQL فقط یک پایگاه داده نیست، بلکه میتواند به عنوان یک فروشگاه داده به سبک NoSQL نیز عمل کند.
داده های علمی
PostgreSQL دارای قابلیتهای تحلیلی فوق العادهای است و با بهرهگیری از موتور قدرتمند SQL میتواند مقادیر زیادی از دادهها را با سرعتی رضایت بخش تحلیل کند.
تاریخچه PostgreSQL
PostgreSQL در UCB توسط یک استاد علوم کامپیوتر به نام مایکل Michael Stonebraker ایجاد شد. در آن زمان نام این نرم افزار پستگرس Postgres بود. در سال 1986 تحقیق و توسعه PostgreSQL به عنوان ادامه پروژه POSTGRES برای غلبه بر مشکلات سیستم پایگاه داده قدیمی توسط پروفسور استون برکر شروع شد.
در حال حاضر PostgreSQL پیشرفتهترین پایگاه داده متن باز است که در هر کجا قابل دسترسی بوده و تا زمان نوشتن این متن بیش از 35 سال توسعه فعال در پلتفرم اصلی را در کارنامه خود جای داده است.
زبانهای پشتیبانی شده توسط PostgreSQL
بعد از رسیدن به پاسخ این سوال که دیتابیس PostgreSQL چیست؟ نوبت به آشنایی با زبانهای برنامه نویسی پشتیبانی شده برای PostgreSQL میرسد که عبارتند از:
- .Net
- C
- C++
- Delphi
- Java
- JavaScript (Node.js)
- Perl
- PHP
- Python
- Tcl
علاوه بر اینها PostgreSQL میتواند بسیاری از زبانهای سمت سرور (server-side) را از طریق افزونههای موجود پشتیبانی کند.
ویژگیهای مهم PostgreSQL چیست؟
PostgreSQL دارای ویژگیهای بسیاری است که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
- برای توسعهدهندگان امکان برنامه نویسی سمت سرور را فراهم میکند.
- مدیران میتوانند از این دیتابیس برای محافظت از یکپارچگی دادهها و ایجاد محیطهای مقاوم به خطا،استفاده کنند.
- علاوه بر رایگان و متن باز بودن PostgreSQL توسعه پذیر است.
- در این دیتابیس امکان تعریف انواع دادهها وجود دارد.
- با کمک PostgreSQL میتوان توابع سفارشی ساخت.
- PostgreSQL این قابلیت را دارد که کدهایی را از زبانهای برنامهنویسی مختلف بدون تالیف مجدد پایگاه داده بنویسد.
- مهمترین ویژگی PostgreSQL این است که با استاندارد SQL مطابقت دارد.
- ثابت شده است که PostgreSQL هم از نظر مقدار زیاد دادهای که میتواند مدیریت کند و هم از نظر تعداد کاربران همزمان که میتواند در خود جای دهد مقیاس پذیری خوبی دارد
- ویژگی کنترل همروندی چند نسخهای (MVCC) در همان ابتدا توسط PostgreSQL پیاده سازی شد. از این روش برای ارائه دسترسی همزمان به دیتابیس استفاده میشود.
- توابع SQL به نام Stored Procedure در PostgreSQL را میتوان برای محیط سرور استفاده کرد.
- اگر کاربر بخواهد بخشی از سیستم را بهبود بخشد، میتواند به راحتی یک افزونه سفارشی مطابق نیازهای خود ایجاد کند.
مزایا و معایب استفاده از PostgreSQL چیست؟
با توجه به ویژگیهای مثبت PostgreSQL جای تعجب نیست که این دیتابیس به پایگاه داده متن باز رابطهای منتخب برای بسیاری از افراد و سازمانها تبدیل شده است. در ادامه بیشتر
در خصوص مزایا و معایب استفاده از PostgreSQL توضیح خواهیم داد:
مزایای استفاده از PostgreSQL
امکان تعریف انواع دادهها: تعریف انواع دادهها به شما کمک میکند پایگاه داده خود را مطابق با دادههای برنامههای کاربردی مختلف ، مدیریت کنید.
جستجوی کامل متن: قابلیت جستجوی تمام متن، تکنیکهای قدرتمندی را برای یافتن و کارکرد بر روی دادهها در متن نیمهساختار یافته و ساختار نیافته به شما میدهد.
دارای سیستمهای احراز هویت قوی، کنترل دسترسی و مدیریت امتیاز: PostgreSQL دارای قابلیت احراز هویت و مدیریت مجوز کاربر است تا مشخص کند چه کسی میتواند از سیستم استفاده کند و هر کاربر مجاز است چه مواردی را مشاهده کند یا تغییراتی را ایجاد کند.
بستهبندیهای داده خارجی: بستهبندیهای داده خارجی امکان نمایش و دسترسی به جداول و دادهها را در سرورهای راه دور یا ریموت فراهم میکنند.
پیوست کردن کامنتها در پایگاه داده: امکان پیوست کردن کامنتها بر روی جداول، پایگاه دادهها، ستونها و سایر اشیاء پایگاه داده فردی به شما امکان میدهد تصمیمات یا جزئیات پیاده سازی را مستند کنید.
امنیت: به لطف توسعهپذیری PostgreSQL ویژگیهای زیادی برای افزایش امنیت در این دیتابیس در نظر گرفته شده است.
کاهش هزینهها: به عنوان یک محصول متن باز واقعی، PostgreSQL هیچ هزینهای ندارد و استفاده از آن کاملاً رایگان است! بنابراین دیگر لازم نیست نگران هزینههای صدور مجوز، مسائل مربوط به قرارداد و برخورد با محصولی با بودجه بالا باشید.
ثبت پیشنویس (draft) برای ارائه بازیابی بهموقع در زمان خرابی: این فناوری به شما کمک میکند حتی در صورت خراب شدن نرمافزار، پایگاه داده شما ثابت بماند و به شما کمک میکند دادهها را برای پشتیبانگیری بین سیستمها کپی کنید.
معایب استفاده از PostgreSQL
- Postgres متعلق به یک سازمان واحد نیست. بنابراین، علیرغم اینکه یک پایگاه داده برجسته و قابل مقایسه با سایر سیستمهای DBMS است، این مشکل اساسی را نیز دارد.
- در مقایسه با MySQL به تغییرات بیشتری به منظور بهبود سرعت کار نیاز دارد، زیرا تمرکز PostgreSQL بیشتر بر روی سازگاری است.
- بسیاری از برنامههای منبع باز که از MySQL پشتیبانی میکنند، ممکن است از PostgreSQL پشتیبانی نکنند.
- در برخی عملکردها، ممکن است کندتر از MySQL عمل کند.
نصب PostgreSQL
تا این قسمت در جواب سوال PostgreSQL چیست؟ گفتیم که PostgreSQL یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطهای منبع باز و شی گرا است که به دلیل استحکام، انطباق با SQL و توسعه پذیری بالا شهرت خوبی دارد.
در این بخش مراحل گام به گام نصب PostgreSQL در سرور مجازی لینوکس و ویندوز را مرور خواهیم کرد:
نصب پستگرس در سرور مجازی لینوکس
PostgreSQL به طور پیشفرض در تمام نسخههای سیستم عامل اوبونتو (یکی از محبوبترین انواع توزیع سیستم عامل لینوکس در سرور مجازی) موجود است، اما هنگام انتشار نسخههای جدید به صورت خودکار بهروزرسانی نمیشود. بهترین روش نصب نرم افزار از منبع PostgreSQL Apt است.
ابتدا منبع PostgreSQL را به سرور مجازی لینوکس اضافه کنید.
برای نصب از منبع رسمی، ابتدا باید آن را به سیستم خود اضافه کنید. بنابراین کد منبع GPG را به صورت زیر وارد کنید:
sudo apt-get install wget ca-certificates
wget --quiet -O - https://www.postgresql.org/media/keys/ACCC4CF8.asc | sudo apt-key add
سپس با تایپ کردن کد زیر منبع PostgreSQL را اضافه کنید:
sudo sh -c 'echo "deb http://apt.postgresql.org/pub/repos/apt $(lsb_release -cs)-pgdg main" > /etc/apt/sources.list.d/pgdg.list'
سپس لیست بستهها را به روز کنید.
پس از افزودن منبع رسمی PostgreSQL، حتماً لیست بسته را به روز کنید. با این اقدام مطمئن میشوید که آخرین بسته PostgreSQL را نصب میکنید.
کد به روزرسانی بسته:
sudo apt-get install postgresql postgresql-contrib
برای برقراری ارتباط با پایگاه داده تازه راه اندازی شده، با تایپ کد زیر وارد حساب postgres شوید:
sudo su – postgres
اکنون با استفاده از دستور زیر یک اعلان postgres را باز کنید:
Psql
نصب پستگرس در سرور مجازی ویندوز
برای نصب PostgreSQL در سرور مجازی ویندوز مراحل زیر را دنبال کنید:
فایل نصب PostgreSQL را باز کنید تا installation wizard شروع شود. برای ادامه بر روی گزینه Next کلیک کنید.
محل نصب PostgreSQL را انتخاب کرده و برای ادامه روی Next کلیک کنید.
مواردی که قصد نصب آن در دیتابیس را دارید، انتخاب کنید:
- PostgreSQL Server: سرور پایگاه داده PostgreSQL را نصب میکند.
- pgAdmin 4: یک رابط گرافیکی برای مدیریت پایگاههای داده PostgreSQL ارائه میدهد.
- Stack Builder: به شما امکان میدهد ابزارهای اضافی را برای استفاده با PostgreSQL دانلود و نصب کنید.
- Command Line Tools: ابزار خط فرمان و کتابخانههای سرویس گیرنده را نصب میکند. این گزینه هنگام نصب سرور PostgreSQL یا pgAdmin 4 مورد نیاز است.
بعد از اینکه کادرهای کنار مواردی را که میخواهید نصب کنید علامت زدید، باید برای ادامه بر روی گزینه Next کلیک کنید.
برای ذخیره دادهها، یک دایرکتوری پایگاه داده انتخاب کرده و برای ادامه روی گزینه Next کلیک کنید.
رمز عبور کاربر اصلی پایگاه داده را وارد کرده و آن دوباره تایپ کنید. برای ادامه روی گزینه Next کلیک کنید.
شماره پورت سرور PostgreSQL را وارد کنید و برای ادامه بر روی گزینه Next کلیک کنید.
برای نصب PostgreSQL محلی را در ویندوز خود انتخاب کنید. در صورت انتخاب گزینه Default locale از تنظیمات پیش فرض نصب (معمولا درایو c) استفاده میشود. پس از انتخاب یک locale، برای ادامه روی گزینه Next کلیک کنید.
مرحله آخر خلاصهای از تنظیمات نصب را ارائه میدهد. اگر میخواهید هر یک از تنظیماتی را که انجام دادهاید تغییر دهید بر روی گزینه Back کلیک کنید یا برای ادامه روی Next کلیک کنید.
setup wizard به شما اطلاع میدهد که برای شروع فرآیند نصب آماده است. برای شروع نصب PostgreSQL بر روی گزینه Next کلیک کنید.
مقایسه دیتابیسهای PostgreSQL و MySQL
اگر دیتابیس PostgreSQL و MySQL را با هم مقایسه کنید، به نتایج جالبی میرسید. چنانچه بین انتخاب PostgreSQL و MySQL تردید دارید، مطالعه این بخش میتواند به شما کمک کند تا ویژگیهای مختلف MySQL و PostgreSQL را درک کرده و در نهایت یکی از بین این دو گزینه را انتخاب کنید:
از نظر پشتیبانی
به عنوان یک پروژه منبع باز، MySQL یک کامیونیتی داوطلبانه بزرگ دارد که برای پشتیبانی و ارائه راهنماییهای رایگان آماده است. بهترین راه برای جستجوی این نوع پشتیبانی در وب سایتهای MySQL و Percona است. همچنین در هر زمان که به پشتیبانی غیررایگان هم نیاز داشته باشید میتوانید از آن بهره مند شوید.
لازم به ذکر است که PostgreSQL نیز دارای کامیونیتی بزرگی از توسعه دهندگان داوطلب است که به کاربران این دیتابیس مشاوره رایگان ارائه میدهند. همچنین میتوانید پشتیبانی بیشتر را از طریق ارائه دهندگان خدمات شخص ثالث خریداری کنید یا اینکه با خواندن چندین کتابچه راهنمای PostgreSQL به جواب سوالات خود برسید.
به این ترتیب میتوان نتیجه گیری کرد هر دو دیتابیس پشتیبانی قوی به کاربران خود ارائه میدهند.
سرعت
وقتی صحبت از PostgreSQL در مقابل MySQL به میان میآید، هر دو به عنوان سریعترین نرمافزارهای DBMS شهرت زیادی دارند. با این حال، در مورد اینکه کدام یک سریعتر است، پاسخ روشنی وجود ندارد. در واقع، تستهای سرعت نتایج متناقضی را ارائه میدهند. به عنوان مثال، Windows Skills میگوید که MySQL سریعتر است و Benchw معتقد است که PostgreSQL سرعت بیشتری دارد.
در نهایت اینکه سرعت هر کدام از این دیتابیسها به نحوه استفاده شما از پایگاه داده بستگی دارد. PostgreSQL برای مدیریت مجموعه دادههای عظیم، کوئریهای پیچیده و عملیات خواندن و نوشتن سریعتر شناخته شده است. در حالی که MySQL به دلیل سرعت در دستورات فقط خواندنی شهرت دارد.
زبانهای پشتیبانی شده
در بخشهای قبلی زبان های قابل پشتیبانی توسط PostgreSQL را بیان کردیم. در این بخش نیز به اختصار مروری بر آنها خواهیم داشت:
- Net
- C
- C++
- Delphi
- Java
- JavaScript (Node.js)
- Perl
- PHP
- Python
- Tcl
زبانهای پشتیبانی شده در MySQL نیز شامل موارد زیر میشوند:
- C/C++
- Delphi
- Erlang
- Go
- Java
- Lisp
- Node.js
- Perl
- PHP
- R
همانطور که ملاحظه میکنید پشتیبانی از زبانها متعدد در هر دو دیتابیس نزدیک به هم است. برای انتخاب بهتر بین PostgreSQL در مقابل MySQL به سوالات زیر پاسخ دهید:
- آیا به پایگاه دادهای با ویژگیهای غنی نیاز دارید که بتواند کوئریهای پیچیده و پایگاههای داده عظیم را مدیریت کند؟ اگر پاسخ شما به این سوال مثبت است، PostgreSQL میتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.
- آیا به پایگاه داده سادهتری نیاز دارید که راه اندازی و مدیریت آن آسان، سریع، قابل اعتماد و به خوبی قابل درک باشد؟ اگر پاسخ شما به این سوال مثبت است، MySQL انتخاب بهتری برای شما است.
دیتابیس postgreSQL چیست؟
PostgreSQL یا به طور خلاصه Postgres یک سیستم پایگاه داده رابطهای و شیگرا، متن باز و رایگان است. این دیتابیس از SQL پشتیبانی میکند و برای پشتیبانی از کارهای مختلف به صورت انعطاف پذیر طراحی شده است.
تفاوت SQLServer و postgreSQL چه چیزی است؟
PostgreSQL یک پایگاه داده شیگرا و رابطهای است، در حالی که Microsoft SQL Server یک سیستم پایگاه داده رابطهای است. این بدان معناست که PostgreSQL انواع دادههای پیچیدهتری را ارائه میدهد.
تفاوت Oracle و postgreSQL چیست؟
تفاوت اصلی بین این دو پایگاه داده این است که PostgreSQL یک پایگاه داده منبع باز است، در حالی که اوراکل یک سیستم پایگاه داده بسته و غیر رایگان است.
آیا یادگیری postgreSQL پیچیده است؟
خیر، با کمک PostgreSQL افزودن ویژگیهای امنیتی اضافی برای مدیران و توسعه دهندگان این دیتابیس آسان است. PostgreSQL قابل اعتماد بوده و کاربری آن برای استفاده آسان است. علاوه بر این پشتیبانی قوی کامیونیتی PostgreSQL این پایگاه دادهای را به روز و بدون اشکال نگه میدارد.
در چه مواردی باید از دیتابیس postgreSQL استفاده کنیم؟
کاربردهای دیتابیس postgreSQL متنوع هستند، اما به طور کلی هر زمان به پایگاه دادهای با ویژگیهای غنی نیاز داشتید که بتواند کوئریهای پیچیده و پایگاه های داده عظیم را مدیریت کند، PostgreSQL بهترین گزینه است.
جمع بندی
در این مطلب دیتابیس PostgreSQL را با هم بررسی کردیم. همانطور که متوجه شدید این پایگاه دادهای با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد خود به یکی از بهترین، کارراهاندازترین و محبوبترین دیتابیسها تبدیل شده که در حوزههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر در خصوص نحوه نصب PostgreSQL هنوز هم نیاز به راهنمایی دارید، کافیست در قسمت نظرات سوال خود را قرار دهید تا در کمترین زمان ممکن به آن پاسخ دهیم. همچنین میتوانید تجربه کاربری خود با دیتابیس PostgreSQL یا دیتابیس MySQL را با ما به اشتراک بگذارید.
سلام. وقت بخیر . سوالی داشتم در مورد mysql .
آیا mysql جواب گوی کاربر میلیونی با دیتای میلیونی هست؟
MySQL در صورت تنظیم و مدیریت صحیح و استفاده از منابع قدرتمند، میتواند با دادههای میلیونی و تعداد کاربران میلیونی کار کند. اما توجه به عوامل فنی و مدیریتی مهم است تا به بهترین عملکرد برسد.