اگر بخواهیم به سادهترین شکل ممکن تعریفی از این که وردپرس چیست و چه کاربردی دارد ارائه دهیم، میتوانیم آن را به این شکل تعریف کنیم که «وردپرس محبوبترین و سادهترین راه برای ایجاد سایت یا وبلاگ شماست.»
یک آمار جالب نشان میدهد که وردپرس بیش از ۴۳.۳ درصد از وبسایتهای موجود در سطح اینترنت را در اختیار دارد. حدودا از هر ۴ وبسایتی که در اینترنت مشاهده میکنید حداقل یک مورد با استفاده از سیستم وردپرس ایجاد شده است.
پاسخ فنیتر به این سوال که «وردپرس چیست» را میتوان به این شکل تعریف کرد که وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متن باز است که تحت مجوز GPLv2 فعالیت میکند. این به این معنی است که هر کسی میتواند به صورت رایگان از وردپرس استفاده کند و در آن تغییراتی را مطابق با نیازهای خود انجام دهد.
سیستم مدیریت محتوا در حقیقت ابزاری است که مدیریت جنبههای مهم وبسایت شما (از جمله محتوای سایت) را بدون نیاز به داشتن دانش برنامه نویسی بسیار ساده میکند.
در نهایت میتوانیم نتیجه بگیریم که وردپرس یک ابزار است که ساخت وبسایت را برای همه افراد، حتی کسانی که توسعه دهنده وب نیستند و دانش برنامهنویسی ندارند به فرایندی آسان تبدیل میکند.
چه سایتهایی را میتوان با استفاده از وردپرس طراحی کرد؟
کاربردهای وردپرس چیست؟ چه سایتهایی را میتوان با استفاده از آن طراحی کرد؟
وردپرس، در درجه اول برای ایجاد وبلاگ در نظر گرفته شده بود، نه ساخت وبسایتهای شخصی و تجاری. با این وجود مدت زیادی است که دیگر چنین نیست و وردپرس از آن روزها تا کنون دستخوش تغییرات بسیاری بوده است.
امروزه به لطف تغییرات ایجاد شده در کد اصلی و همچنین اکوسیستم گسترده افزونهها و قالبهای وردپرس، می توانید هر نوع وب سایتی را با استفاده از این ابزار ایجاد کنید.
به طور مثال علاوه بر این که میتوان تعداد زیادی از وبسایتها و بلاگهای تجاری را با استفاده از وردپرس ایجاد کرد، بلکه یکی از محبوبترین روشها برای ایجاد یک فروشگاه اینترنتی نیز به شمار میرود. برخی از وبسایتهایی که میتوانید با استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس ایجاد کنید را در این بخش آوردهایم:
- وبسایتهای تجاری
- فروشگاههای اینترنتی
- وبلاگ
- سایت نمونه کار یا پورتفولیو
- سوابق کاری و تحصیلی
- انجمنها (Forums)
- سایتهای آموزش آنلاین
- سایتهای خبری
- و غیره
متن باز یا اپن سورس بودن وردپرس به چه معناست؟
منظور از متن باز بودن وردپرس چیست؟ «متن باز» یا «اپن سورس» اصطلاحی است که معمولا برای نرم افزارهایی به کار برده میشود که کد آنها به صورت رایگان برای مطالعه، به اشتراک گذاری و تغییر دادن، در دسترس کاربران و توسعه دهندگان دیگر قرار میگیرد. وردپرس نیز یک پروژه متن باز است و متعلق به یک شخص یا سازمان واحد نیست. در حقیقت دهها هزار نفر از افراد با استعداد به تبدیل وردپرس به چیزی که امروز شاهد آن هستیم نقش داشتهاند.
بعنوان یک کسبوکار کوچک یا متوسط در حال رشد، انتخاب یک پلتفرم متن باز مانند وردپرس به این معنی است که با یک هزینه مقرون به صرفه گزینههای بسیار زیادی برای ظاهر سایت، نحوه عملکرد، و بسیاری موارد دیگر در اختیار خواهید داشت.
امنیت وردپرس چگونه است؟
همانطور که پیشتر نیز گفتیم وردپرس محبوبترین ابزار برای ایجاد وبسایتهای مختلف است، همین محبوبیت زیاد باعث شده است تا همه ساله سایتهای مختلفی که با وردپرس ایجاد شدهاند به هدفی برای هکرها تبدیل شوند. سوالی که ممکن است برای بسیاری از کاربران هنگام ساخت وبسایت با وردپرس به وجود بیاید این است که آیا وردپرس از امنیت کافی برای مدیریت چنین حملاتی برخوردار است یا خیر؟
پاسخ این سوال این است که تا زمانی که سازندگان و مدیران وبسایت اقدامات امنیتی را جدی بگیرند، وردپرس امن است و نیازی به نگرانی نیست. برخی از بهترین روشهای ایمن نگه داشتن وبسایت وردپرسی استفاده از افزونهها و قالبهای ایمن و به روز و استفاده از افزونههای امنیتی برای نظارت بر سایت و بهروزرسانی به صورت منظم است.
تا زمانی که افزونههای وردپرس را به روز نگه دارید و از پسوردهای قوی استفاده کنید، وردپرس یکی از امنترین و مطمئنترین پلتفرمهای CMS است. همچنین وردپرس برای افزایش امنیت سایت از احراز هویت دو مرحلهای پشتیبانی میکند. همچنین خرید هاست از سرویسدهنده میزبانی قابل اعتماد و معتبر نیز میتواند به امنیت وردپرس شما کمک کند.
مزایای استفاده از وردپرس چیست؟
همانطور که پیشتر گفتیم، بیش از ۴۳.۳ درصد از وبسایتهای سرتاسر جهان از وردپرس استفاده میکنند (از جمله نهادهای کاخ سفید).
سوالی که شما هم ممکن است با آن مواجه شده باشید این است که آیا وردپرس برای کسبوکار شما مناسب است؟ مزایای استفاده از وردپرس برای شما چیست؟
در حقیقت اهمیتی ندارد که قصد ساخت چه نوع وب سایتی را دارید، وردپرس برای طیف گستردهای از سایتها مناسب است. برخی از مزایای وردپرس برای کسبوکارها:
رایگان و اپن سورس بودن
یکی از بزرگترین مزیتهای وردپرس رایگان و متن باز بودن آن است. هنگام ایجاد سایت، هیچ هزینهای برای دانلود و نصب خود وردپرس از شما دریافت نمیشود و تنها مواردی که نیاز است برای آنها هزینه کنید یک هاست وردپرس (و در برخی موارد قالب سایت و افزونههای خاص) است.
شما میتوانید تعداد زیادی افزونه و قالبهای متنباز را نیز در سطح اینترنت پیدا کنید. توجه داشته باشید برای تم و قالبهای رایگان از مخزن وردپرس استفاده کنید و از منابع نامعتبر استفاده نکنید.
قابلیت توسعه بالا
حتی اگر خود شما هم توسعه دهنده نباشید، به لطف اکوسیستم گسترده قالبها و افزونهها میتوانید تغییرات زیادی را در سایت خود ایجاد کنید.
در حال حاضر بیش از ۵۰۰۰۰ افزونه رایگان وردپرس و ۵۰۰۰ قالب رایگان وجود دارند. افزونهها و قالبهای پریمیوم بسیار کاربردی نیز وجود دارند که میتوانید تنها با کمی هزینه از امکانات آنها بهره ببرید. در آینده به بررسی بهترین افزونههای وردپرس نیز خواهیم پرداخت. برای مشاهده بهترین قالب های وردپرس به آموزشی که در این زمینه برای شما تهیه کردهایم مراجعه کنید.
نصب آسان
نصب وردپرس نیاز به دانش خاصی ندارد و تنها با چند کلیک میتوانید به سادگی آن را نصب نمایید. امروزه بسیاری از سرویسدهندههای میزبانی وب، هاست وردپرس را به کاربران ارائه میدهند که اختصاصا برای میزبانی سایتهای وردپرسی و افزایش سرعت آنها بهینه سازی شده است.
طراحی سایت بدون نیاز به برنامهنویسی
وردپرس نیازی به دانش کدنویسی ندارد و در حقیقت برای افراد غیر فنی ایجاد شده است. رابط کاربری وردپرس، بصری و کاربرپسند است. با وردپرس کارهای مربوط به توسعه وب که معمولا به ساعتها و روزها میانجامد را میتوان تنها در عرض چند دقیقه انجام داد.
بهینه شده برای سئو
وردپرس از افزونههای بسیار خوبی برای بهبود رتبه سایت شما در موتورهای جستجو برخوردار است. با افزونههای سئو مانند Yoast SEO و RankMath میتوانید رتبه خود را در موتورهای جستجو افزایش دهید.
تولید محتوای آسان
تولید محتوا در وردپرس هیچ محدودیتی ندارد و میتوانید از هر ترکیبی از متن، تصویر یا ویدیو در سایت خود استفاده کنید. با توجه به رقابت شدید محتوا که امروز شاهد آن هستیم، این که برای محتوا محدودیتی نداشته باشید مزیتی است که نمیتوان از آن به سادگی گذشت.
سرعت وردپرس چطور است؟
یک سایت پایه ساخته شده با وردپرس با تم و افزونههای پیشفرض در حدود ۱ ثانیه لود میشود. سرعت یک سایت وردپرسی به عواملی مانند رسانههای استفاده شده در سایت مانند، تصاویر و فیلمها، افزونهها و تم بهینه سازی شده، و مواردی از این دست بستگی دارد.
برای بهبود و افزایش سرعت سایت وردپرس روشهای مختلفی وجود دارد که می توانید از آنها استفاده کنید. همچنین خرید هاست نیز میتواند در عملکرد سایت شما تاثیر داشته باشد. برای مثال هاست وردپرس به دلیل بهینه بودن منابع آن برای میزبانی سایت و افزونههای وردپرس، به بهبود سرعت سایت شما کمک کند.
تفاوت wordpress.org و wordpress.com چیست؟
تفاوت میان wordpress.org و wordpress.com را به طور خلاصه بیان میکنیم:
WordPress.org: اغلب وردپرس self-hosted نیز نامیده میشود. این سرویس همان نرم افزار رایج وردپرس رایگان و متن باز است که میتوانید آن را دانلود و بر روی هاست لینوکس یا وردپرس خود نصب کنید. با استفاده از wordpress.org شما صاحب وب سایت و کلیه دادههای آن هستید و کنترل کامل سایت در اختیار خودتان است.
WordPress.com: یک سرویس میزبانی است که توسط wordpress.org پشتیبانی میشود.
سرویس میزبانی WordPress.com پنج پلن دارد:
- رایگان: بسیار محدود است
- شخصی: 48 دلار سالانه
- دارای حق بیمه: 96 دلار سالانه
- تجاری: 300 دلار سالانه
- تجارت الکترونیکی: 540 دلار سالانه
- VIP: با شروع از 5000 دلار ماهانه
بستر رایگان WordPress.com گزینه خوبی برای وبلاگ نویسان محسوب میشود اما برای ایجاد وب سایت مناسب نیست و گزینههای wordpress.org را در اختیار شما قرار نمیدهد.
در بیشتر موارد منظور کاربران از «وردپرس» همان وردپرس self-hosted یا wordpress.org است.
منظور از افزونههای وردپرس چیست؟
افزونه وردپرس یک نرم افزار است که به سایت وردپرس شما متصل میشود. افزونهها میتوانند قابلیتهای جدیدی را به سایت اضافه کنند یا یک قابلیتی که در حال حاضر وجود دارد را گسترش دهند. به کمک افزونهها تقریبا هر سایتی را میتوان ایجاد کرد، از یک سایت فروشگاهی گرفته تا یک سایت پورتفولیو ساده. برخی از افزونه بکاپ وردپرس ، سرعت، مانیتور و… است.
برای مثال قصد دارید وردپرس را تبدیل به یک فروشگاه اینترنتی کنید، با نصب پلاگین WooCommerce می توان این کار را انجام داد. هزاران پلاگین برای وردپرس تولید شده اند که تمام نیازهای شما را براورده خواهند کرد.
تاریخچه وردپرس
تاریخچه وردپرس به سال 2003 باز می گردد، زمانی که به عنوان یک نسخه از نرم افزار توقف شده b2/cafelog توسط مایک لیتل و مت مولنوگ آغاز شد.
دلیل اصلی توسعه وردپرس این بود که پشتیبانی نرم افزار وبلاگ نویسی b2/cafelog توسط توسعه دهندگان اصلی آن متوقف شد. سیستم بلاگ نویسی B2/cafelog در اوایل سال 2001 توسط یک برنامه نویس فرانسوی به نام Michel Valdrighi توسعه یافت. در آن زمان این سیستم یک مفهوم جدید و منحصر به فرد برای ایجاد صفحات وب محسوب میشد. در سال 2003، دو نفر از کاربران b2/cafelog، مت مولنوگ و مایک لیتل، تصمیم گرفتند یک پلتفرم جدید را با استفاده از کد b2/cafelog توسعه دهند.
اولین نسخه وردپرس در ۷ می سال ۲۰۰۳ در دسترس کاربران قرار گرفت و از همان ابتدا با استقبال خوبی مواجه شد.
سال ۲۰۰۴ این پلتفرم شاهد پیشرفتهای زیادی بود و میتوان گفت نقطه عطفی برای وردپرس محسوب میشد. در همین سال بود که وردپرس از یک پلتفرم بلاگ نویسی ساده به سیستم مدیریت محتوایی که امروز شاهد آن هستیم تبدیل شد. یکی از اولین دستاوردهای وردپرس اخذ لایسنس GNU GPL بود. این مجوز برای نرم افزارهای رایگان و متن باز است. مشارکت توسعه دهندگان با استعداد از سراسر جهان به پیشرفت پروژههای متن باز کمک بسزایی میکند.
در فوریه 2005، وردپرس 1.5 با صفحات، ابزارهای کامنت، تم پیش فرض جدید کوبریک و یک سیستم قالب کاملاً جدید عرضه شد. از آن زمان تا کنون نیز دستخوش تغییرات زیادی شده است و به چیزی که امروز میشناسیم تبدیل شده است. وردپرس همواره در حال تکامل است و برنامه نویسان آن تلاش میکنند تا نیازهای میلیونها طراح وب را در سراسر جهان برطرف کنند.
هاست مناسب برای وردپرس چیست؟
یکی از سوالاتی که ممکن است هنگام ایجاد سایت با آن مواجه شوید، این است که بهترین هاست برای وردپرس چیست؟
اگر میخواهید یک سایت وردپرس قوی و پرسرعت داشته باشید شاید بهترین گزینه برای شما خرید هاست وردپرس باشد. هاستهای وردپرس با توجه به نیازهای یک سایت وردپرسی بهینه سازی شدهاند.
همچنین برای سایتهای فروشگاهی میتوانید یک هاست ووکامرس تهیه نمایید. این سرویس برای سایتهای فروشگاهی وردپرسی و کسبوکارهای اینترنتی و… مورد استفاده قرار میگیرد.
سوالات متداول
زبان برنامه نویسی cms وردپرس چیست؟
PHP زبان برنامه نویسی است که بیشتر کدهای وردپرس با آن نوشته میشود. زبانها و فناوریهای دیگر مورد استفاده در وردپرس شامل جاوا اسکریپت، CSS و HTML هستند.
آیا قالبهای وردپرس رایگان هستند؟
وردپرس قالبهای رایگان زیادی دارد که میتوانید بدون هیچ هزینهای از آنها روی سایت خود استفاده کنید و بسیاری از نیازهای سایت شما را پوشش میدهند. به این موضوع توجه داشته باشید که منظور از قالب رایگان وردپرس، قالبهایی است که در مخزن وردپرس وجود دارند. دانلود و نصب قالبهای رایگان وردپرس از منابع غیررسمی و نامعتبر به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
علاوه بر این قالبهای شخصیسازی شده و بهینه شده زیادی وجود دارند که میتوانید با یک هزینه اندک آنها را تهیه کنید و از قابلیتهایی که به سایت شما اضافه میکنند استفاده کنید. همچنین در بسیاری از موارد قالبهای پریمیوم از پشتیبانی نیز برخوردار هستند. برای اطلاع از بهترین قالب های وردپرس رایگان و غیر رایگان به آموزشی که در این زمینه برایتان تهیه کرده ایم مراجعه کنید.
دلیل محبوبیت جهانی CMS وردپرس چیست؟
بهترین نکته در مورد سیستم مدیریت محتوای وردپرس این است که استفاده از آن بسیار آسان است و انعطاف پذیری بالایی در ایجاد انواع مختلفی از سایتها دارد. دلیل اصلی افزایش محبوبیت وردپرس را نیز میتوان همین موضوع در نظر گرفت. یکی دیگر از دلایل محبوبیت وردپرس، منابع متنوع آموزشی در زمینه وردپرس است. فرض کنید شما می خواهید یک قالب شخصی برای خود طراحی کنید. صدها سایت به زبان فارسی طراحی قالب در وردپرس را آموزش داده اند.